kerststol-ferry-nice-trotse-vaders-headerWat hebben kruisridders met een kerststol te maken? Zo’n 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun verre reizen naar het Midden-Oosten onbekende vruchten en noten mee terug. Deze luxe ingrediënten werden gebruikt voor de kerststol. Stol is ook wel een ander woord voor stut, dit zeer soepele deeg mag wel gestut worden. Een bakvorm lijkt mij dan wel de beste optie.

Wil je van je stol echt een broodje hartaanval maken? Van oudsher werd het brood na het afkoelen ondergedompeld in de boter en suiker. Dit zorgde voor een lang houdbare stol. Maar zo ga ik hem vandaag niet maken, voel je verder vrij om te combineren met de vulling. Gebruik vooral wat je lekker vindt! Omdat ik een luxe kerststol wil maken ga ik voor een vulling van amarena kersen, rozijnen, banketbakkesroom en amandelspijs

Eerst even boodschappen doen….. We hebben aardig wat nodig!

Voor de spijs:

150 gram blanke amandelen

150 gram suiker

Eiwit van 1 ei

Voor het brood:

300 ml volle melk

7 gram droge gist of 25 gram verse gist

40 gram suiker

500 gram bloem

250 gram zachte boter

1 tl kaneel poeder

2 gram zout

Voor de vulling:

100 gram rozijnen

200 gram amarena kersen

1 sinaasappel

1 dl kaneel bitter of rum

En 250 gram banketbakkersroom

(Nu heb je keuze genoeg, verse room maken of gebruik maken van gele room poeder. Geen must in je stol maar wel heel smaakvol)

We beginnen met de amandelspijs maken, gebruik hiervoor een keukenmachine. Hele amandelen met de suiker en het eiwit erin, en draaien maar! Wordt dit nu een stevige bal, dan is het al klaar. Even in de folie bewaren. Al na een uurtje rusten heb je een hele mooie en smaakvolle amandelspijs voor je stol. Durf je het niet aan of heb je nog spijs liggen, dan meng je deze met het eiwit, want zo krijg je ook een soepele spijs.

Is de boter al zacht? Dan kunnen we verder met het brood. Eerst even de melk lauw-warm maken. En dan de gist, suiker en boter toevoegen. Samen met de bloem en kaneel in de mengkom. Ongeveer 10 minuten kneden. Na een minuut het zout toevoegen.

5

Ondertussen gaan we de rozijnen dronken voeren. Ik heb het geluk dat er in mijn kast nog huis gestookte kaneel bitter staat. En anders gebruik je gewoon rum.

Het deeg laten we nu ongeveer 20 tot 30 minuten rijzen.

Dan kunnen we straks de kersen en de rozijnen laten uitlekken op een zeef. Ik bewaar de siroop van de kersen, ook je rum met rozijnen smaak kan je nog heel goed op drinken. Het is best zwaar, een lekkere stol bakken. En op een mooi resultaat mag getoost worden!

Na 20 minuten gaan we de vulling toevoegen aan het deeg. De rozijnen, kersen en van 1 sinaasappel de schil, die doen we even raspen.

9

Zo lekker al die lucht van de drank, het zoete van de vruchten en het gistige van het deeg. Ik krijg al trek. Nu nog even snel mengen. Trek je springvorm (stut) maar uit de kast. Ik bedek het met een bakpapier, maar dat moet je zelf maar even kijken wat je leuk vindt.

Het deeg heb ik in drieën verdeeld. Het eerste deel is voor de bodem. Je verse amandelspijs verdelen we over de bodem. Voorzichtig werken en niet te hard drukken, want je deeg is zacht en heel soepel. Nu kan je tweede deel deeg erin. En de banketbakkersroom verdelen. (Gebruik je deze room niet, dan kan je uitgaan van twee delen deeg en heb je alleen in het midden spijs) Met het laatste deel deeg dekken we het nu af.

13

Dit laten we weer rijzen, ongeveer 20 á 30 minuten. Alvast je oven voorverwarmen op 180’c. Na 60 minuten bakken is dit het resultaat.

18

Met de kersen siroop die ik nog over had van het uitlekken kwast ik de stol in. Lekker royaal maar niet kleddernat natuurlijk. Na een uur afkoelen een laag poedersuiker. Lossen uit springvorm en versieren met een lint.

21

De kerststol kan je goed bewaren in de koelkast.

Tijd om een flinke punt uit de stol te snijden.

Je ziet een dunne bodem met daarboven een smeuïge spijs, met weer een laagje brood en de banketbakkersroom.

22

Ferry Nice wenst jullie allemaal een smakelijke kerst!

Share