Kinderen kunnen alle energie die ze hebben goed gebruiken. De reden hiervoor is dat ze in hun tijd als kind lekker willen spelen, leren en sporten. Voor een goede gezondheid en veel energie zijn verschillende vitamines nodig. Als een kind een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft, krijgt hij alle vitamines binnen die een kind nodig heeft. Vitamine supplementen kunnen hier een toevoeging aan bieden. Let wel op: vitamine supplementen zijn een aanvulling van het voedingspatroon, geen vervanging.

De verschillende kindervitamines
Welke vitamines een kind nodig heeft hangt vooral af van de leeftijd. Daarnaast speelt het eetpatroon van je kind een rol bij het bepalen welke vitamines je kind kan gebruiken. Ook ligt het aan het seizoen. Hierbij de belangrijkste kindervitamines:

Vitamine K: Deze vitamine hebben baby’s de eerste 12 weken elke dag nodig. Een dagelijkse dosis van 150 microgram vitamine K is hiervoor gepast. De vitamine K dragen bij aan een goede bloedstolling. Mocht je baby flesvoeding krijgen, dan zit deze vitamine daar al in verwerkt.

Vitamine C: De vitamine die zorgt er voor zorgt dat je kind voldoende ijzers opneemt en zijn weerstand in stand houdt. Deze vitamine zit in groente, fruit en aardappels. Mocht je kind dit bijna niet (willen) eten, is het raadzaam om hier extra van te geven.

Vitamine D: Het opbouwen en behouden van sterke botten en tanden, daarvoor is de vitamine D. Deze vitamine kan worden aangemaakt door middel van zonlicht. Daarnaast zit het ook in eten zoals vis, vlees en eieren. Voor baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar is het belangrijk om vitamine D dagelijks te geven.

Heeft mijn baby of kind extra vitamines nodig?
Mocht je kind elke dag gevarieerd en gezond eten krijgt deze al snel alle vitaminen en mineralen die nodig zijn binnen. Dit is alleen niet altijd het geval. Kinderen kunnen nog wel eens moeilijk eters zijn. In het paragraaf hiervoor is besproken wat er precies nodig om de vitamines binnen te krijgen. Mocht je kind hiervan te weinig krijgen kunnen supplementen een ondersteuning aanbieden om alsnog gezond op te groeien.

Het aanschaffen van kindervitamines
De vitamine supplementen zijn in verschillende formaten te koop. Je kunt er voor kiezen om deze aan te schaffen in druppels of pilletjes. Dit ligt er aan wat je zelf prettiger of handiger vind om je kind te geven. Voor dat je een vitamine supplement koopt is het van belang om eerst te achterhalen of het echt nodig is. Achterhaal het doel van de vitamine en de huidige (dagelijkse) inname van de vitamine. Op die manier kan er verstandig gedoseerd worden. Te veel van een bepaalde vitamine heeft namelijk geen positief effect op het lichaam van je kind.

De risico’s van kindervitamines
Voor dat je het extra kindervitamines geeft aan je kind, is het belangrijk de gebruiksaanwijzing na te kijken. Hier staat duidelijk op wanneer je het wel en niet kan gebruiken. Een te hoge inname van vitamines voegt namelijk niks toe aan je lichaam. Het kan zelf schadelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je dit goed in de gaten houdt.

Share