cinnamon-stick-514243_960_720Kaneel is een zoet kruid wat in talloze gerechten gebruikt wordt. Er worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht, maar de meeste mensen vinden de smaak gewoon lekker. Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de tropische boom die we kaneelboom noemen.

Sinds enige tijd is kaneel echter op een andere manier in het nieuws. Jongeren hebben een hype die er al eerder is geweest kennelijk opnieuw ontdekt, met allerlei dramatische gevolgen.

Bij groepen jongeren is het “in” om een zogenaamde Cinnamon Challenge te doen. In het Nederlands vertaald als Kaneeluitdaging. Hierbij moeten mensen minimaal één theelepel kaneel (poeder) in één keer in hun mond doen en deze proberen binnen één minuut geheel weg te werken. doorslikken dus, zonder gebruik van water.

Van vroeger ken ik wel de uitdaging op kinderfeestjes om een beschuit te eten en daarna zo snel mogelijk te fluiten. Dat was al lastig, maar wanneer ik me voorstel dat ik een eetlepel van het droge kaneel in mijn mond zou moeten doen, krijg ik het spontaan benauwd.

cinnamon-73778_960_720Toch doen veel mensen, met name jongeren, dit. En ze plaatsen er video’s van op YouTube en andere Social Media waarmee ze indirect of direct anderen aanmoedigen de uitdaging ook aan te gaan. Helaas betreft dit niet een onschuldige uitdaging: er zitten grote gezondheidsrisico’s aan vast!

Ga maar na: wanneer je het poeder probeert door te slikken, heb je nooit genoeg speeksel om alles in op te lossen. Dit betekent dat je een heleboel poeder overhoudt en bij pogingen dit door te slikken, kan dit eenvoudig in neusholte en luchtpijp terechtkomen en daarmee ook in longen.

lungs-37824_960_720De meest genoemde verschijnselen zijn hoesten, een zere keel, bloedneuzen en kokhalzen / overgeven. Maar er zijn ook ernstigere verschijnselen, en heus niet alleen bij mensen die astma hebben!

Het inademen van kaneel (poeder) kan tot ernstige ademhalingsproblemen, benauwdheid, astma-aanvallen en longontsteking leiden (ook lang nadat de zogenaamde Cinnamon Challenge achter de rug is. Er zijn echter ook meldingen van klaplongen en verstikkingen.

Geen spelletje dus, die Cinnamon Challenge! 

In Hilversum is kort geleden een jongen van 13 zelfs in coma geraakt na het aangaan van de ‘kaneel-uitdaging’. Hij is pas na vijf dagen uit zijn coma ontwaakt. Klik hier om daar meer over te lezen / horen.

 

Share