Welkom in de IJzeren Eeuw; de eeuw van de eerste trein, de eerste voetbalwedstrijd en de eerste spijkerbroek.

Screenshot 2015-12-11 at 15.45.06

Wie denkt dat geschiedenis saai is, heeft het mis. Wie denkt dat geschiedenis alleen maar “verleden tijd” is, heeft het ook mis! Ons land, onze gebruiken, onze welvaart en onze cultuur bestaat alleen maar omdat het gebouwd is op ontwikkelingen in de geschiedenis.

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van de Gouden Eeuw, een periode waarin Nederland grote welvaart kende, er vele ontdekkingen gedaan werden en kunstenaars als Rembrandt van Rijn de meest prachtige schilderijen maakten.

Maar, meer recent, is er ook een periode die ook nu nog veel invloed heeft: de 19de eeuw. In de nieuwe, historische comedy serie: Welkom in de IJzeren Eeuw, geschreven door Niek Barendsen zien de de voornaamste gebeurtenissen uit deze periode op een toegankelijke manier voorbij komen.

Van de Franse bezetting onder Lodewijk Napoleon en de geboorte van ons Koningshuis tot kinderarbeid en de grote uitvindingen: de eerste trein, de eerste voetbalwedstrijd en de eerste spijkerbroek, met veel humor en aandacht voor historische details worden kinderen (en volwassenen) ongemerkt kennis bijgebracht over deze periode in de geschiedenis. Wat een gezellige manier om iets te leren!

Koning Willem I, II, en III, Vincent van Gogh, de jonge Wilhelmina, Thorbecke, Aletta Jacobs; ze zijn allemaal allang dood maar voor deze serie maken ze een uitzondering en komen ze op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom).

Net als bij de vorige series doen weer vele bekende acteurs mee zoals: Paul de Leeuw, Pierre Bokma, Marc-Marie Huybregs, Alex Klaasen, Martine Sandifort, Remko Vrijdag, Lies Visschedijk,, Ellen Pieters, Rogier In ’t Hout, Laus Steenbeeke, Gijs de Lange , Elise Schaap, Roos van Erkel, Rop Verheijen, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Dick van den Toorn, Hein van der Heijden, Ilse Warringa, Maarten Heijmans, Paul Kooij, Pepijn Gunneweg, Raymonde de Kuyper, Roos van Erkel, Rop Verheijen, Sergio IJssel, Tina de Bruin en Xander van Vledder.

De serie Welkom in de IJzeren Eeuw is vanaf vandaag, 27 december 2015, iedere zondag om 18:15 op NPO3 te zien.

Share