pinkeltje-rijksmuseum-recensie-copyright-trotse-vaders-176 jaar na het verschijnen van De avonturen van Pinkeltje en één jaar na Pinkeltje in de Efteling beleeft het bekende kleine mannetje weer een nieuw avontuur. Deze keer duikt Pinkeltje in de wereld van wereldberoemde schilderijen en beelden, van poppenhuizen en modelschepen; hij gaat naar het Rijksmuseum. Een avontuurlijke reis brengt hem langs bekende en minder bekende werken en laat de lezers thuis kennismaken met de prachtige, majestueuze omgeving die het Rijksmuseum is, zodat ze zich thuis voelen zodra ze het “echte” museum bezoeken.

Recensie
Pinkeltje, wie kent hem niet? Als kind heb ik vrijwel alle avonturen van Pinkeltje, opgeschreven door Dick Laan, gelezen en ik ben mijn jongste zoon ook alle boeken (op volgorde) aan het voorlezen. We zijn inmiddels bij Pinkeltje en de Parels, bijna op de helft dus! Maar… onze reeks hebben we inmiddels twee keer onderbroken. De eerste keer om Pinkeltje in de Efteling te lezen (klik hier voor de recensie) en nu voor het nieuwste boek over Pinkeltje Witbaard: Pinkeltje in het Rijksmuseum.

Mijn zoon van 9 vertelt waar het boek Pinkeltje in het Rijksmuseum over gaat en wat hij er van vond:

Pinkeltje Witbaard moet naar de koning van Pinkeltjesland komen omdat er een schilderij is gestolen van Pinkelpablo, een hele bekende Pinkelschilder. Bij het zoeken naar aanwijzingen ontdekken ze dat Pinkel Penseel het schilderij meegenomen heeft naar het Rijksmuseum, dus ze gaan er achteraan.

pinkeltje-rijksmuseum-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Samen met Mees Muis en zijn neef Drees, met meneer Raaf en Pinkelotje probeert Pinkeltje aanwijzingen te vinden in het Rijksmuseum. Dat is een heel groot en mooi museum, ik ben er zelf een keer geweest met papa en mama en ik vond het erg mooi. De Nachtwacht vond ik het allermooiste. Daar gaan Pinkeltje en zijn vrienden ook naar toe. Er staat ook informatie over Rembrandt in het boek. En ze komen een kater tegen die meneer van Rijn heet en die hen helpt.

Meneer van Rijn weet alles over het museum en vertelt er veel over. Ik wil nu wel een keer teruggaan om dan te gaan kijken naar alles wat Pinkeltje bekeken heeft. Bijvoorbeeld het poppenhuis waar hij heeft geslapen en de boot waar hij zich heeft verstopt. En natuurlijk nog een keer naar de Nachtwacht!

pinkeltje-rijksmuseum-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Aan het einde van het boek, komen Pinkeltje en de rest achter de waarheid van het gestolen schilderij. En ik vertel niet hoe het afloopt.

Ik vond het erg leuk dat mama dit boek heeft voorgelezen. Het was spannend en ik moest erg lachen om Mees Muis die vaak erg bozig deed, maar eigenlijk erg grappig was.

Ik heb weinig toe te voegen aan de recensie van mijn zoon. Het was een genot om dit boek voor te lezen. De sfeer is nog steeds de herkenbare sfeer uit de Pinkeltjes-boeken van Dick Laan, maar toch wat vlotter. En er wordt op een leuke manier kenbaar gemaakt dat het zich in de tegenwoordige tijd afspeelt, zoals in onderstaand fragment:

pinkeltje-rijksmuseum-recensie-copyright-trotse-vaders-2 Kennelijk gaan in de nieuwe boeken Mees Muis en meneer Raaf, waar we in het boek Pinkeltje in de Efteling kennis mee maakten, een blijvende rol spelen. Dat maakt de boeken wel anders, meestal was Pinkeltje alleen op avontuur, maar door de gesprekken en de plagerijen is het wel dynamisch.

De tekeningen zijn erg mooi, maar soms nogal donker waardoor ze dreigend over kunnen komen bij jonge kinderen. Het boek zelf is niet echt (te) spannend. Door de indeling in hoofdstukken leent het zich prima om voor te lezen.

pinkeltje-rijksmuseum-recensie-copyright-trotse-vaders-6

Zelf vond ik de informatie over het Rijksmuseum, die op speelse wijze in het boek verwerkt zat, erg interessant en we gaan zeker een keer naar dit prachtige museum om samen de “Pinkeltjes-route” te doen, gebaseerd op dit boek. Aanrader dus, hopelijk komen er nog veel meer “nieuwe” Pinkeltje boeken!

Pinkeltje in het Rijksmuseum
Hardcover, 128 pagina’s, uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

Share