7 regels.inddEn… goed gegeten? Iedereen heeft tegenwoordig een mening, online en offline, over restaurants, hun menu en chef. Maar hoe leer je nou echt te beoordelen of iets op culinair vlak de moeite waard is?

Recensie
Eindelijk een boek waar elk (wannabee) recensent nog wat van kan leren. Tegenwoordig laat iedereen klakkeloos zijn mening achter op het internet. Elke chef trekt met regelmaat de haren uit zijn hoofd, weer een reactie op een recensie site!

Waar komt deze ontevredenheid vandaan? Ruzie gehad in de auto voor het gezellige avondje uit, misschien een slechte dronk of gewoon geen kennis van zaken?

img039

In dit boek worden we ervan bewust gemaakt dat we voor elke recensie een aantal regels voor onszelf moeten stellen, zo dwingen we onszelf een objectieve mening te geven.Niet alleen die ene avond maar elke keer als we gaan uiteten.

Recenseren betekent onderscheid kunnen maken tussen dat wat afhankelijk is van de persoonlijke smaak en dat wat objectief is, en daarom met de individuele sfeer zoveel mogelijk worden beperkt.”

Welke 7 regels kunnen wij ons eigen maken om zo elke keer een objectieve mening te vormen, zonder dat onze emoties en persoonlijke voorkeuren de overhand nemen.

  1. ingrediënten, weet waar je over praat en herken de beste ingrediënten. Bewerkt en onbewerkt.
  2. techniek,  ben op de hoogte van de bewerkingstechnieken en sta open voor alle nieuwe technieken.
  3. genialiteit, niet alle koks zetten alleen maar stappen vooruit voor ook een stap opzij is heel normaal. andere inzichten en van richting veranderen.
  4. evenwicht/harmonie, je komt in een staat van rust je bent in evenwicht, harmonie in de gerechten er is niks wat de onder of boven toon voert.
  5. sfeer, alles bij elkaar.
  6. plan, wat wilt de chef bereiken en via welke weg, waar is zijn doel wat is zijn plan.
  7. waarde, tijd om op te sommen, de beleving, heb ik gekregen wat ik verwachte, mag ik de rekening, was dit van gastronomische waarde?

img040

Naar mijn mening is dit een boek die elke (wannabee) recensent kan gebruiken om te leren recenseren en zo een toegevoegde waarde kan leveren aan onze gastronomie. En ieder ander kan voorzien van een objectieve mening over zijn ervaring. Ik als chef-kok kan nu ook mijn mening vormen en met deze 7 regels beoordelen hoe bekwaam de recensent was. Met andere woorden, hoeveel waarde moet ik hechten aan zijn recensie?

Eet smakelijk!

7 regels om een goede keuken te (h)erkennen – Roberta Schira
Paperback, 208 pagina’s, uitgeverij Terra
Bestel dit boek hier >>>>

Share