storm-recensie-copyright-trotse-vaders-1Storm van Nick Garlick is een ontroerend verhaal voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar over een jongen en een paard.

Flip moet naar het eiland Mossum, een fictief Nederlands waddeneiland, verhuizen omdat zijn vader overleden is. Daar redt hij tijdens een zware storm een paard, en ze worden goede vrienden. Maar het wilde paard heet niet voor niets Storm en zorgt voor veel problemen. Mag Flip het paard houden of zullen ze afscheid moeten nemen?

Recensie
Mijn kinderen zagen het niet zo zitten om aan dit boek te beginnen. Ze waren bang dat het “véél te zielig” zou zijn. Daarom ben ik zelf maar gaan lezen.

Het verhaal is erg vlot geschreven. De sfeer op het fictieve Waddeneiland klopt wel met mijn ervaringen als toerist op de eilanden: de eilanders zijn, doordat ze een besloten gemeenschap vormen, niet altijd even toegankelijk voor buitenstaanders.

Uiteraard zijn er hele vriendelijke en sociale mensen, maar dat Flip er niet zomaar kan wennen, is heel logisch. Temeer omdat hij er niet zomaar naar toe is gegaan, maar zijn Amsterdam achter moest laten omdat zijn vader dood ging en zijn moeder vermist wordt.
storm-boek-recensie-copyright-trotse-vaders-4Flip gaat bij zijn oom en tante op een boerderij wonen en probeert er zijn draai te vinden. Hij werkt er hard en maakt van alles mee in contact met zijn familie en met de eilandbewoners. Eén van de mensen die hij “ontmoet” is het zogenaamde spookmeisje. Wie of wat ze is ga ik niet verklappen.

storm-boek-recensie-copyright-trotse-vaders-2

In een grote storm, redt Flip een paard. Flip, die in Amsterdam alleen maar paarden heeft gezien die een kar trekken, blijkt een bijzondere band met dit paard op te kunnen bouwen. Een van de vriendelijke eilanders, meneer Bouters, vertelt dat de naam Flip van Fillippus afkomt, Grieks voor paardenliefhebber.

storm-boek-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Met het verzorgen van het paard, wat Storm genoemd wordt, krijgt Flip een doel wat hem afleidt van zijn zorgen en verdriet. Maar natuurlijk is daarmee het verhaal niet afgelopen….

storm-boek-recensie-copyright-trotse-vaders-1

Ik vond Storm werkelijk een schitterend boek en ben van plan om gewoon de eerste paar hoofdstukken te gaan voorlezen aan de oudste kinderen. De hoofdstukken zijn niet lang en eindigen met een “cliffhanger” waardoor je het liefst meteen verder wilt lezen. En dat zullen ze dan vast en zeker zelf gaan doen en ik ben er van overtuigd dat ze er volop van zullen genieten. Prachtig boek!

Storm – Nick Garlick
Hardcover, 240 pagina’s, uitgeverij Callenbach
Bestel dit boek hier >>>>

Share