bor-ziet-spoken-recensie-copyright-trotse-vaders-1Voetstappen op zolder, spullen die door de kamer zweven en je naam op een beslagen spiegel, geschreven door een onzichtbare hand… En dat allemaal in een oud, verlaten huis.

Bor weet het zeker: het spookt in het oude huis waar hij met zijn vader naartoe is verhuisd. Papa gelooft er niets van. Hij denkt dat Bor al die gekke dingen zelf doet, omdat hij niet wilde verhuizen. Bor weet wel beter. Hij gaat op onderzoek.

Recensie
De omstandigheden waaronder Bor en zijn vader in een oud verlaten huis belanden, worden kort maar krachtig beschreven in het begin van het boek:

Screenshot 2016-02-29 at 14.56.32

En daar zitten ze dan, samen. In een huis waar het spookt. Of toch niet? Al snel blijkt dat er mensen zijn die hen uit het huis willen jagen door te doen of het spookt. Maar wie zijn dat?

Screenshot 2016-02-29 at 14.57.20

En hoe zit het met de dingen die niet te verklaren zijn? Letters die ineens verschijnen, schilderijen die bewegen? Bor denkt er het zijne van, maar zijn vader gelooft niet in spoken.

Screenshot 2016-02-29 at 14.59.17

Wanneer er dingen gebeuren waar anderen bang van worden, is Bor steeds in de buurt. Daardoor lijkt het alsof HIJ degene is die spookt en zijn vader wordt daar boos van en zegt zelfs dat ze uit het huis gaan vertrekken wanneer Bor niet stopt met zijn “spook-grappen”.

Screenshot 2016-02-29 at 15.00.19

Dan komt Bor er achter hoe het allemaal in elkaar zit, maar hij heeft de schijn tegen. Hoe moet hij zijn vader er van overtuigen dat hij niet het spook is? En hoe moeten ze de mensen die redenen hebben om hen het huis uit te jagen ontmaskeren?

Screenshot 2016-02-29 at 15.10.58

Natuurlijk ga ik dit niet allemaal verklappen, dat zou jammer zijn. Screenshot 2016-02-29 at 15.22.28Dit boek moet je kind gewoon lekker zelf gaan lezen. Nog leuker is om het boek voor te lezen. Er staan echt geweldige zinnen in, waar ik erg om moest lachen.

Daarbij is het natuurlijk ook best spannend, een verhaal over een huis waar het spookt. Of niet? Of toch wel? En bezoekjes aan het nabijgelegen kerkhof… Voor jongere kinderen is het dan juist leuk om het verhaal voorgelezen te krijgen.

De tekeningen in het boek zijn prachtig! Ik heb er echt enorm van genoten en vermoed dat dit boek nog vaak bij ons uit de boekenkast gehaald zal worden!

Bor ziet spoken – Harmen van Straaten
Hardcover, 112 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2016-02-29 at 15.14.51

Share