David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Ze trouwen en gaan in Ohio wonen waar Sandy bevalt van een dochter, Grace. Wanneer David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Vele jaren gaan voorbij. Heeft Sandy hem inmiddels vergeven? Zou Grace nog leven?

Recensie
Bevroren dromen is een bijzonder boek. Het is niet eenvoudig uit te leggen waarom: het verhaal kan eenvoudig verteld worden, maar er zit veel meer in dan alleen het verhaal. Alleen al de zinnen maken het boek de moeite waard om te lezen: zo mooi en vol van prachtig beschreven details.

Ook de verschillende personages, met name de mensen die de hoofdpersoon leert kennen in St Vincent zijn prachtig. Maar ook “Herman” en uiteraard David Winkler zelf, zijn bijzonder.

David Winkler, in Bevroren dromen voornamelijk “Winkler” genoemd, heeft dromen die soms uitkomen. Zijn vrouw Sandy had hij ook in een droom al gezien en er zijn meer dingen die kort of soms langer voordat ze gebeuren al in een droom verschijnen. Zo ook de dood van het dochtertje van hem en Sandy…

Winkler ziet in zijn droom hoe hij zijn dochter probeert te redden bij een overstroming en daar niet in slaagt. Het enige wat hij kan verzinnen om dit te voorkomen, is weggaan. Ver weg, naar de andere kant van de wereld.

Winkler bouwt daar een leven op, totaal anders dan het leven als “water-deskundige” in de Verenigde Staten. Hij blijft terugdenken en terugverlangen naar zijn gezin, maar Sandy heeft duidelijk te kennen gegeven niets meer met hem te maken te willen hebben. En hij is ervan overtuigd dat zijn dochtertje dood is.

Toch gaat hij op een gegeven moment terug. Hij weet immers niet zeker of zijn dochter overleden is, nu hij zelf niet degene was die haar niet kon redden. Het laatste stuk van het boek gaat over zijn terugkeer en wat Winkler dan doormaakt en meemaakt, maar dat moet je echt zelf lezen.

Voor dit boek moet je de tijd nemen, en rust hebben. Het is een boek waarin veel ‘beschreven’ wordt, waardoor je het niet snel “even” uit kunt lezen. Maar wanneer je de tijd neemt, is het echt een prachtig boek, met vele bespiegelingen en ook veel kennis over water in allerlei vormen.

Bevroren dromen – Anthony Doerr
Paperback, 432 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share