In september is het prachtig wandelen en fietsen in een van de nationale parken die Noord-Limburg rijk is. Het Nationaal Park de Maasduinen is een van de langste rivierduinengordels van Europa. Vanaf het
bezoekerscentrum bij Jachthut Op de Hamer of bezoekerscentrum In de Sluis, beiden in Wellerlooi, starten veel wandel- en fietsroutes. Extra bijzonder in dit jaargetijde is de uitbundige paarse dopheide die tot half oktober in bloei staat.

Die paarse heide is ook te zien in Nationaal park De Groote Peel. Hier is de natuur per fiets amper begaanbaar, maar voor wandelaars is het des te interessanter. De knuppelbruggetjes zorgen ervoor dat bezoekers droge voeten houden.

Rondom de Peel zijn veel plekken die herinneren aan het turfstekersverleden. Een van die plekken is het dorpje Griendstveen waar de herberg nog steeds dé ontmoetingsplek voor inwoners en passanten is. Het dorp is ook de geboorteplek van schrijver Toon Kortooms, die met uitzicht op De Peel de verhalen van Beekman en Beekman optekende. Het ouderlijk huis van Toon Kortooms is tegenwoordig de plek van het Toon Kortoomsmuseum, waar je tevens door de fijne tuin met blotevoeten pad kunt struinen of kunt genieten van een hapje en drankje.

Bijzonder zijn verder landgoed Boshuizerbergen, dat met zijn uitgebreide zandverstuivingen en unieke
populatie jeneverbessen erg geschikt is om te wandelen en bijvoorbeeld te mountainbiken. Ook het Leudal
gebied met zijn uitgebreide flora- en fauna is ideaal voor natuurliefhebbers. Hier lopen naast wandel- en
fietspaden ook ruiterpaden door het hele gebied. Op www.liefdevoorlimburg.nl zijn diverse routes te
downloaden, waaronder kinderroutes met een educatief karakter!

De Maas slingert door de regio en nodigt uit de dorpen en steden erlangs te bezoeken, op de fiets via het
knooppuntensysteem of met de boot. Of een combinatie van fietsen en varen, namelijk met de
fietspendelboot! In Venlo ligt de Maashopper waar je de fiets kan inladen voor een tocht van een uur richting
Arcen. In diezelfde stad kan urenlang gestruind worden door middeleeuwse straatjes voor bezoekjes aan
honderden speciaalzaken en modeboetieks.

Bezoekers die nader kennis willen maken met het heden en het verleden van de stad doen er goed aan om de gratis app van Liefde voor Limburg te downloaden: daar is de digitale stadswandeling van Venlo te bekijken. De app biedt audio en video op 18 plekken en dient tevens als navigator.

Share