En je merkt al snel dat je baby zijn oogjes oefent. Jij bent de belangrijkste persoon in zijn bestaan, dus jouw gezicht is het meest interessante dat er bestaat. Hij kan nog niet focussen, dus houd je gezicht op 25 centimeter afstand, dan kan hij je het beste bekijken. Al na een paar weken merk je dat hij je kan volgen door de kamer.

Zijn de handjes eerst nog gesloten, als je baby ietsje groter wordt, merk je dat de handjes zich openen. Nog onbeholpen probeert hij ook dat wat hem het liefste is, namelijk jouw gezicht, aan te raken. Straks zal hij al snel bewust naar dingen reiken en ze willen pakken.

 

http://wij.nl/baby-info-spelen/artikel/spelen-0-3-maanden

CONTACT MAKEN
Hoe klein je baby nu ook is, hij maakt al echt contact. Bovendien ben jij zijn belangrijkste ‘speelgoed’. Jouw gezicht fascineert hem enorm. Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek ‘gekke bekken’, zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk? Doet hij je na? Gun je kind wel de tijd, het kan even duren voordat hij ook z’n tong uitsteekt.

Een spelletje als ‘klap eens in je handjes’, waarbij je zijn handjes of zelfs voetjes pakt en alle gebaren mee laat doen, vindt je kleine ook leuk. Of ‘dans’ met je kind in je armen. Is dat wat te veel voor je kleine, loop dan met hem in je armen door de kamer en laat hem alles zien. Benoem alles en kijk wat hij mooi vindt. Waarschijnlijk heeft hij een voorkeur voor voorwerpen met heldere kleuren en patronen of dingen die bewegen.

Vanaf de tijd dat je baby zijn handjes het grootste gedeelte open heeft, is het één voor één buigen en strekken van de vingertjes en er zachtjes overheen wrijven een heel fijn spelletje. Je kunt ook kiezen voor een cursus babymassage. Je baby vindt het fijn om aangeraakt te worden en dat zachte babylijfje voelen, is voor jou natuurlijk heerlijk!

Echt speelgoed heb je nog niet nodig in deze periode. Een muziekdoosje is een welkom geschenk, want een muziekje voor het slapen gaan is erg rustgevend. Of een mooie mobile die rondjes draait boven wieg of box. Een zachte knuffel of popje voelt zacht en geeft troost. Als extra kun je de knuffel een paar uur bij je op de blote huid dragen. Zo heeft je baby, ook als je niet lijfelijk aanwezig bent, toch een vertrouwd geurtje bij zich. Met speelgoed met een zacht geluidje, een knijpbeestje of knuffel met een belletje erin, kun je je baby’s aandacht trekken. Ook zijn er sokjes en armbandjes met een geluidje erin voor handjes of voetjes, waarmee je baby eerst nog onbewust, maar later zeker met volle overtuiging zal rammelen. Let erop dat je ze niet te lang omdoet; hij kan immers nog niet aangeven dat hij genoeg van het geluid heeft.

SPEL- EN SPEELGOEDTIPS VOOR 0 TOT 3 MAANDEN
“praten” met papa en mama
naar rijmpjes en liedjes luisteren
gewiegd worden
mee op de arm naar dingen kijken
Dit vindt je baby leuk om mee te spelen:

zachte rammelaars
een mobile boven de box of wieg
een wiegenspanner met figuurtjes die rammelen als hij er tegen slaat
een zacht knuffel
VEILIG SPELEN, VEILIG SPEELGOED
Je baby kan niet beoordelen of wat hij pakt veilig voor hem is. Op www.veiligheid.nl staan tips en up-to-date informatie over veilig spelen en veilig speelgoed.

Share