Weet je dat nog, het verzamelen van kastanjes in de herfst, toen we zelf nog kind waren? En de opwinding die dat gaf? Het schudden aan de takken zodat de kastanjes als rijpe appeltjes naar beneden vielen? En dat schoentje dat je neer mocht zetten na de intocht van Sinterklaas, de gloed van kaarsjes in de kersttijd, eieren zoeken met Pasen. Als kind beleefden we dit intens. Als volwassene zijn we het bijna vergeten.

Het vieren van jaarfeesten met kinderen is een bijzondere beleving, het geeft je een gevoel van rijkdom. Je hoort bij elkaar, bij de aarde en bij het jaarritme. De oorsprong van deze seizoensfeesten is vaak al voorchristelijk. Wat vertellen ze ons, welke diepere inhoud is ermee verbonden, wat kunnen we er in onze tijd nog mee? Daar gaat dit boek over, te beginnen met september en zo het jaar volgend van maand tot maand.

Recensie
Tradities… Omdat ik meerdere gezinnen heb gehad, en zowel boven als onder de grote rivieren heb gewoond, heb ik ook meerdere tradities leren kennen. En nu met kleinkinderen komen er weer nieuwe bij. Ik hou er van. Maar, ik weet soms niet waar ze vandaan komen.

Auteur Fred Tak groeide op in West-Friesland. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam natuurkunde en sterrenkunde. Hij is docent natuurkunde, tutor natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is wetenschapsfilosoof en dichter. En hij heeft grondig onderzoek gedaan en dit op een goed leesbare manier voor ons in het boek Jaarfeesten gezet.

In het boek Jaarfeesten worden een heleboel tradities uitgelegd. En het is interessant om te lezen wat er achter het feest zit waarbij kinderen met lampionnen en liedjes langs de deuren gaan. Of waarom er überhaupt een Valentijnsdag is (vraag ik me sowieso ieder jaar af).

Ook de achtergrond van Kerstmis en andere Christelijke feesten komt aan bod, maar Prinsjesdag en zomertijd ook. Een heel divers boek, leuk om iedere maand even op te pakken en in te lezen!

Jaarfeesten – Fred Tak
Achtergronden en betekenis in onze tijd
Paperback, 128 pagina’s, uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

Share