Tegenwoordig kijken we er niet meer raar van op als kinderen van 11 jaar rondlopen met de nieuwste smartphones. Veel ouders vinden het fijn als ze hun kinderen kunnen bereiken, wat dat betreft is de telefoon een nuttige aanschaf. Voordat je kind aan zijn of haar eerste mobiele telefoon begint, is het goed om over een paar zaken na te denken. In dit blog deel ik enkele tips.

Waar ga je de telefoon voor gebruiken?
Een belangrijke reden voor de aanschaf van de eerste mobiele telefoon voor ouders is het bereiken van de kinderen. Even bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen is natuurlijk ook een fijn idee. De telefoon wordt in de praktijk echter ook voor andere zaken gebruikt, daarom is het handig om alvast na te denken waar het toestel voor wordt gebruikt. Als je weet waar het toestel voor gebruikt gaat worden, dan maakt dat de zoektocht naar het juiste toestel, een stuk makkelijker.

Welk toestel kies je?
Het nadenken waarvoor een mobiele telefoon wordt gebruikt, helpt ook bij de toestelkeuze. Wil je kind naast bereikbaar zijn ook graag foto’s maken, dan is een goede camera wel fijn. Is internet onderweg een handige optie, dan valt de keuze al snel op een smartphone. Kies je ervoor om een nieuwe telefoon aan te schaffen, of is de oude telefoon van een van de ouders wellicht nog een optie. Op onze website vind je een uitgebreid overzicht van telefoontoestellen, zodat je op basis van de voorkeuren gemakkelijk een keuze kan maken.

Sim Only abonnement of prepaid
Naast de toestelkeuze, moeten er ook gekozen worden tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel.

Een prepaid SIM-kaart moet je telkens handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat je kinderen meteen leert om te gaan met geld.

Met een SIM-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, hiermee kan je internetten en bellen, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet wel zelf voor het telefoontoestel zorgen.

Tenslotte kun je kiezen voor een abonnement, afhankelijk van het telefoontoestel betaal je het toestel in 1 keer of per maand.

Wifi vs. 4G
Tegenwoordig kun je bijna overal buitenshuis met je mobiele telefoon internetten, met een 4G abonnement van KPN kun je daarmee eenvoudig online. Mocht je kind dit nog niet nodig hebben, dan kun je kiezen voor een abonnementsvorm waarbij je alleen kan bellen en sms’en. Uiteraard kan je zoon of dochter wel gebruik maken van WiFi om te internetten.

Maak duidelijke afspraken
Misschien is dit niet het leukste onderdeel, maar toch erg belangrijk. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag de mobiele telefoon aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat het de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?
Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Telecomprovider KPN geeft ook veel tips rondom kinderen en mobiele telefoons. Deze tips zijn te vinden op KPN Beleef. Heb jij nog tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje?

Share