Fotoboek New York Resized

In de jaren dat ik in de Internationale Uitgeverij actief was, kwam ik geregeld voor zaken in het Buitenland. Mijn favoriete bestemming was en is New York.

Ik ben daar ontelbare keren geweest en steeds probeerde ik de ‘verplichte’ zakelijke dagen met een paar uur of een dag (weekend) te ‘rekken’ om in mijn eentje de stad te verkennen. En New York is groot en veel te zien.

Daarom nam ik met speciale aandacht het boek  “New York – Resized”

Van de Belgische fotograaf Jasper Léonard ter hand. Zonder eerst de inleiding te lezen bladerde ik snel door de foto’s om een eerste sfeer op te pakken en ik dacht: hé, dat is leuk, New York nagebouwd in playmobil of met lego poppetjes! Maar helemaal klopte dat ook weer niet.

De inleiding gaf de oplossing: de fotograaf Léonard experimenteert met speciale lenzen (45mm Tilt-Shift)Not a singler die de randen van de foto’s doet vervagen (soft foto’s) met als verrassend effect dat de gefotografeerde scenes er als miniatuurafbeeldingen er komt uit te zien.

Dat effect is verbluffend en integrerend. Niet bij alle scenes is het effect even duidelijk, met name hele brede landschappelijk genomen foto’s en foto’s die veel wateroppervlakte vertonen is het oog en je hersenen moeilijker te ‘foppen’.

De meest geslaagde wat betreft het effect is bijvoorbeeld (p. 27) de ijsbaan in Central park:

Of de luchtfoto van Washington Park (p. 72).

Vergelijk dit met bijvoorbeeld de opname van de ferry naar Gouvenors Island (p. 25). En je begrijpt wat ik bedoel.

De fotograaf zegt uitdrukkelijk in zijn voorwoord:

Not a single photo was faked. The city simply ran its course and I documented it.

Een bijzonder boekje, geschreven in Engels, maar uitgegeven door de Nederlandse Uitgever Lannoo.

Zowel interessant voor die vaders en moeders die geïnteresseerd zijn in fotografie en haar bijzondere effecten, als de liefhebbers van de meest inspirerende stand op deze aarde: New York!

De afgedrukte foto´s worden afgewisseld met heerlijke citaten van bekende schrijvers over New York. Van Ayn Land tot John Updike laten in één zin uitdrukken wat New York voor hen betekent. Prachtig boekje.

Bekijk op bol.com 

Share