Nostalgie: deel 1 – Pol [blog]

Zoals ik bij mijn voorstelronde heb aangegeven, bezoeken wij regelmatig kringloopwinkels en rommelmarkten. Dat doen we niet zonder reden. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar artikelen die bij ons een bepaald nostalgisch gevoel oproepen.

Een van die dingen die mij zeer aan mijn jeugd herinnert zijn de stripboeken over een beertje dat een boot bouwt en vele avonturen beleeft.

Het beertje Pol ziet in 1951 in Denemarken het licht onder de naam Rasmus Klump en verschijnt vanaf 1958 ook in Nederland. Het is de creatie van Carla Hansen (schrijfster, 19-9-1906 – 6-12-2001) en Vilhelm Hansen (tekenaar, 6-5-1900 – 3-12-1992).
De eenvoud van de tekeningen en de kracht van de korte verhaaltjes (meerdere avonturen in 1 stripalbum) zijn onmiskenbaar de grote kracht achter de strip.

De eerste reeks, die ik voor het gemak de Oranje Reeks noem (vanwege de oranje band die links en onder op de omslag voorzijde te zien is), bevat zogeheten tekststrips. Dit fenomeen is vooral bekend uit de krant. Een tekening met daaronder de tekst die betrekking heeft op de tekening erboven. In dit geval wordt in de tekst, door middel van het hoofd van het karakter af te beelden aangegeven wie er praat.

Foto A

Terwijl de Oranje Reeks nog loopt (stevige kartonnen omslag, tekst en tekeningen zijn omrand door pasteltinten geel, roze en blauw) begint er een reeks te lopen (Rode Reeks, herkenbaar aan de rode rechthoek links boven aan de omslag voorzijde). Deze reeks bevat dezelfde verhalen als de Oranje reeks maar de omslag is wat minder stijf, wel blijven de pasteltinten langs de zijkanten van de bladzijden.

Na deze twee reeksen verandert het karakter van de tekststrip in een ballonstrip. Deze reeks (Witte Reeks) bevatten deels nieuwe tekeningen, veel nieuwe of veranderde teksten en, grootste verschil, de teksten staan nu in ballonnetjes, zoals we gewend zijn van stripboeken.

Let bij de tekst ook eens op foto A en foto B. Plaatjes zijn vrijwel identiek maar de teksten zijn heel anders. Hoewel ze hetzelfde bedoelen is het woordgebruik moderner.

Deze reeks heeft andere titels zodat het een hele nieuwe reeks lijkt maar deel 1 heet hier Pol wordt Kapitein terwijl het bij de Oranje en Rode reeksen Pol bouwt een boot heet. Bij het verzamelen kan dit verwarring opleveren, zeker als je enkel de eerste Oranje reeks wil verzamelen. Het kan dan lijken of je boeken mist die later zijn uitgekomen maar dat is niet zo.

Tot slot is er sinds de jaren 10 van deze eeuw opnieuw aanbod van de reeks. Wederom met een oranje band aan de linkerzijde (onderaan niet meer). Zoals ook bij de Witte reeks zijn hier geen pasteltinten meer te vinden aan de zijkanten van de bladzijden.

Er is nog een groot verschil. De teksten zijn nu van Thierry Capezzone en de tekeningen van Per Sanderhage. De inkleuring wordt verzorgd door Yel Zamor. Het zijn overigens ook ballonstrips.

Hoewel de sfeer nog altijd die van gemoedelijkheid is en Pol de slimme beer die overal wel wat op weet heeft de reeks nu een meer stripachtig karakter waar het voorheen echt “aaibaarheid” was wat de reeks zo leuk maakte.

Zoals gezegd, wij halen veel van deze strips (mijn verzameling telt inmiddels 33 stuks) uit kringloopwinkels en rommelmarkten (alleen “Pol en de vulkaan” hebben we nieuw gekocht). Bij Bol.com kun je ook nog exemplaren bestellen (nieuw en gebruikt).

Naspeuren leverde op dat er ook animatiefilmpjes zijn gemaakt. In het Deens (met een enkele die vertaald is naar het Nederlands) van de oude reeks met een heerlijke jaren 70 uitstraling en in het Nederlands is zelfs de DVD te krijgen Beertje Pol. Deze dvd bevat nieuwe animaties maar is desondanks erg leuk om te zien.

Vooral de wat kleinere kinderen die wel al goed kunnen lezen zal deze stripreeks aanspreken (en waarschijnlijk ook nog wel een aantal ouders die zich nog kunnen herinneren met dit boekje op de bank te hebben gezeten).

Eric van den Berk (3 Posts)

Ik ben Eric van den Berk, geboren in het oosten van het Brabantse land en voor de liefde naar Utrecht verhuisd (the things we do for love..). Ben zelf vader van 3 kinderen en mijn vriendin heeft 2 kinderen. Samen dus 5 kids, allemaal meiden. Oudste is 26 (Sarah, dochter van mijn vriendin Karin) en de jongste (Tara, mijn dochter) is bijna 20 (jarig in augustus). De rest zit daar tussen in (Demi, mijn dochter, en Julia, Karins dochter zijn 24 en Gillian, mijn dochter, is 22) Omdat onze kids op zichzelf wonen hebben wij veel tijd voor onze hobby's en daar vertel ik graag iets over op TrotseVaders.nl


Malificent 2 [trailer]
Dochters gaan onze koning voorbij groeien!
Share