Vaderschap is de relatie tussen een man en zijn kind. Het vader worden kan bij een man heftige gevoelens oproepen, zowel van geluk, trots als onzekerheid.

Wennen
De meeste mannen moeten even wennen aan de gedachte dat ze vader worden. Ook wanneer ze, voordat hun partner zwanger raakte, bewust voor een baby kozen.  Gun jezelf de tijd om aan het idee te wennen.

Onzekerheid
Een groot deel van de onzekerheden verdwijnen door er over te praten en je samen met je vrouw te verdiepen in de zwangerschap en de verzorging van jullie baby. Praat met andere mannen over hun ervaringen. Lees de zwangerschapsweken op TrotseMoeders.nl of een boek over de zwangerschap, over de gezondheid van je vrouw en groei van de foetus/embryo en de verzorging van een baby. Bekijk samen een video van een bevalling. Zo kunnen jullie je voorbereiden op wat jullie te wachten staat.

Band

Een band met je baby bouw je op door zoveel mogelijk bij alle onderdelen van de zwangerschap van je vrouw betrokken te raken. Ga bijvoorbeeld ook mee naar de controles bij de verloskundige om het hartje van je baby te horen kloppen of om een echo te laten maken. Je kunt je kind bovendien al voor de geboorte laten wennen aan jouw stem door tegen de baby in de baarmoeder te praten. Vooral de lage tonen in je stem worden goed geleid door het vruchtwater.

Negatieve emoties
Het kan voorkomen dat je te maken hebt met negatieve emoties die gericht zijn op je vrouw.
Misschien heeft ze door haar veranderende hormoonspiegel sterk wisselende stemmingen. Probeer je geduld te bewaren. Dat is vaak de beste methode. Als je geïrriteerd reageert, is de kans groot dat je het alleen maar erger maakt.

Na drie maanden gaat het vaak al een stuk beter.
Dat geldt voor veel problemen waarmee je in de eerste weken wordt geconfronteerd. Ook haar ochtendmisselijkheid en haar geen zin om te vrijen, verdwijnen vaak rond de veertiende week van de zwangerschap.

Buitengesloten
Er zijn mannen die hebben last van jaloerse gevoelens. Ben je wat prikkelbaar omdat je vrouw voortdurend alle aandacht krijgt. Je partner aldoor met haar zwangerschap bezig is. En ben je bang dat ze misschien na de zwangerschap ook alleen nog maar belangstelling voor jullie baby heeft. Je het gevoel hebt dat ze niet aan jou denkt en jij er een beetje bijhangt. Je voelt je buitengesloten.

Aandacht
Bij die negatieve emoties helpt het om met je vrouw over je gevoelens te praten. Je gevoelens te bespreken. Zorg samen voor een juiste verdeling van hoeveelheid aandacht tussen jullie twee. En geef ook jezelf de nodige aandacht. Ga een avondje iets doen wat je erg leuk vindt.

Praten

Er zijn mannen die het lastig vinden om over hun gevoelens te praten. Ze vragen niet snel om steun want ze moeten van zichzelf flink zijn. Toch moet jij ook het een en ander verwerken, en helemaal als de zwangerschap niet gepland was of wanneer er geldzorgen zijn. Jullie krijgen samen een baby, jullie kunnen er voor elkaar zijn!

Vrijen
Misschien is het niet je vrouw die minder wil vrijen, maar wil jij liever niet omdat je bang bent jullie baby te hinderen. In dat geval kun je gerust zijn. Jullie baby is beschermd door het vruchtwater en de vruchtvliezen. Vrijen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Het is wel beter in de laatste weken van de zwangerschap niet te vrijen. Het vrijen kan de bevalling op gang brengen. Als de vliezen zijn gebroken, moeten jullie zeker niet meer vrijen.

Bijzondere reacties
Er zijn mannen die zo bezorgd zijn over de zwangerschap, dat hun vrouw niets meer mag doen. Ook niet in het huishouden. Wanneer je vrouw zich prima voelt, gaat de zwangerschap goed en is deze overbezorgdheid overdreven.

Couvade
Er zijn mannen die zo met hun zwangere vrouw meeleven dat ze zelf allerlei klachten krijgen (couvade). Pijn in de rug of pijn in de buik. Soms ook misselijk en moeten ze braken in de beginperiode van de zwangerschap. En zelfs bij de eerste weeën krijgen ze ook buikpijn.

Trots
Er zijn mannen die met de zwangerschap van hun vrouw lopen te pronken. Je wilt je zwangere vrouw aan iedereen laten zien. Vooral in positiekleding. En in seksueel opzicht is ze voor jou nu extra opwindend.

Het vaderschap tijdens zwangerschap is gebaseerd op een emotionele relatie. Ervaar het geluk van deze periode, voel de trots en overwin je onzekerheid.  

Share