Seks tijdens de zwangerschap is geen enkel probleem. Je kunt net zo lang doorgaan met vrijen als je partner wilt, behalve wanneer er medische redenen zijn om geen seks met elkaar te hebben. Seks tijdens de zwangerschap is niet alleen fijn, maar helpt je partner ook om op de geboorte voor te bereiden: seks houdt haar bekken soepel en sterk.

Baby
Jullie baby komt niet in gevaar wanneer er allerlei bewegingen diep in de vagina zijn en er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De rust en veiligheid van jullie baby wordt niet verstoord. Jullie baby zit veilig goed verpakt in de vliezen en het vruchtwater en is bovendien helemaal van de buitenwereld afgesloten door een slijmprop.

Orgasme
Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van haar baarmoeder door een orgasme, jullie baby daar last van heeft of bijvoorbeeld een miskraam zou kunnen opwekken. Het is zelfs goed dat ze een orgasme krijgt, want zo blijft haar baarmoeder in goede conditie voor de bevalling.

7e maand
Tot de zevende of achtste maand van de zwangerschap bestaat er geen gevaar dat je sperma een infectie bij jullie baby kan veroorzaken. Je baby zit veilig afgesloten in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriën de baby niet bereiken. Bovendien zit er een bocht in de vagina, waardoor je penis niet eens in de buurt van haar baarmoeder kan komen.

8e en 9e maand
De meningen over seks in de achtste of negende maand van de zwangerschap zijn verdeeld. Er zijn artsen die adviseren om in dit stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment zouden kunnen breken. Wanneer jullie wel willen vrijen, raden deze artsen je aan om in ieder geval een condoom te gebruiken.
Andere artsen  zeggen weer dat seks in deze periode juist wel kan. Bedenk wel dat het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. En het staat vast dat er niets in de vagina mag komen wanneer de vliezen zijn gebroken!

Zin in seks

Vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap vaak minder zin in seks. Veelal is dit een moeilijke periode voor haar i.v.m. misselijkheid, vermoeidheid en soms ook depressiviteit. Haar lichaam heeft veel energie nodig voor de voorbereiding en ontwikkeling van jullie baby.

Tweede trimester en seks
In het 2e trimester, de periode van de 3e tot de 6e maand, neemt bij de meeste vrouwen de behoefte aan seks weer toe: door de hormonale veranderingen in haar lichaam nemen de seksuele verlangens toe. Het komt zelfs voor dat vrouwen die nog nooit eerder een orgasme hebben gehad, die ervaring nu opeens wel beleven.

Derde trimester en seks
Vanaf de 6e maand van de zwangerschap kan de zin in seks weer afnemen. Vrouwen zijn weer meer emotioneel, zijn sneller gekwetst of soms weer depressief. Ze hebben veel behoefte aan tederheid en steun. Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk door de dikke buik, ze hebben af en toe pijn en zijn geestelijk soms wat afstandelijk. Ze zijn al met de aanstaande bevalling bezig.

Seks na de bevalling
Na de bevalling is het vaak te pijnlijk voor de vrouw om seks te hebben en bovendien bestaat er nog kans op een infectie. Vanaf het moment dat ze niet meer vloeit en evt. haar wond van de knip, is genezen, kunnen jullie medisch gezien weer vrijen.

Haar behoefte aan seks kan in deze periode wel minder zijn. Dat heeft met het hormoon oestrogeen te maken. Ze maakt minder oestrogeen aan en daarmee nemen haar seksuele verlangens af. Gelukkig herstelt zich dit na een tijdje weer.

Seks standjes

Er zijn vele fijne houdingen voor het vrijen tijdens de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap, wanneer haar buik nog niet erg dik is, kunnen jullie elke houding kiezen. Als haar buik wat dikker is geworden, zal ze het niet meer fijn vinden dat je er bovenop ligt. Je drukt te zwaar op haar buik. Er zijn gelukkig nog andere aangename standjes:

Zij boven
Dit is een fijne intieme houding er komt geen gewicht op haar buik (en borsten) en zij kan het tempo bepalen. Jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar te strelen en aan te raken.

Jij boven
Jij steunt op je handen en knieën en zij ligt op haar rug, haar buik komt niet in de verdrukking.

Naast elkaar
Jij ligt op je zij en je vrouw ligt op haar rug. Wanneer zij haar benen over je heen slaat, kan je penis gemakkelijk haar vagina in. Ook kan je je penis tussen haar benen over haar geslachtsdelen bewegen.

Lepeltjes houding
Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Jij ligt met je buik tegen haar billen. Het is ook een fijne houding voor als je vrouw liever niet meer op haar rug ligt of een minder actieve rol bij het vrijen wilt spelen.

Zittend
Jij zit terwijl zij met haar gezicht naar je toe op je schoot zit. Zij bepaalt het tempo en jij kan ondertussen haar borsten strelen. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het einde van de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap kan heel fijn zijn. Praat met elkaar over de verschillende standjes (er zijn nog veel meer) en zoek samen naar wat jullie het lekkerst vinden. Geniet van deze geweldige, spannende periode.

Share