In 1997 won de IBM schaakcomputer Deep Blue de rematch tegen Garry Kasparov. Dat vond ik destijds een hele belevenis. Wat me vooral bij is gebleven is het lef van Kasparov om in een van de partijen met een weinig voorkomende opening te beginnen, waarschijnlijk in de hoop/verwachting dat Deep Blue daardoor niet “volgens het boekje” op de optimale manier kon reageren. Die partij tussen Kasparov en Deep Blue is overigens in remise geëindigd. Nu is IBM met Watson een nieuwe uitdaging aangegaan.

Watson, een analytisch computersysteem voorzien van de DeepQA-software van IBM, is een computer bestaande uit 10 IBM Powe 750-servers, die in totaal over 15TB ram en 2880 processors beschikken. 2011feb17 KA DC Watson - IBMDe DeepQA-software maakt het mogelijk dat de computer waargenomen menselijke spraak kan verwerken en complexe vragen snel kan begrijpen en beantwoorden.

Watson, genoemd naar IBM-oprichter Thomas J. Watson, heeft het in de Amerikaanse quiz Jeopardy! opgenomen tegen de twee beste Jeopardy! spelers uit de geschiedenis van dit spelletje.

Jeopardy! is een quiz waarin de spelers de vraag moeten formuleren op het antwoord wat ze van de spelleider krijgen. Deze vraag moet correct gesteld worden, er wordt ook gelet op meervoudsvormen, vervoegingen en spelfouten.

2011feb17 KA DC set jeopardy

Het was een boeiende wedstijd, vooral omdat het niet zo was dat Watson geen fouten maakte. “What is Toronto???” zal nog vaak in IBM-gangen aangehaald worden, het antwoord van Watson op de vraag in de categorie “U.S. Cities”. En ook de laatste, beslissende vraag (Final Jeopardy) zal nog lang besproken worden. Niet zozeer vanwege twijfels of Watson het antwoord (Who is Bram Stoker???) zou kunnen produceren, maar ook omdat hierbij het slim inzetten van het juiste bedrag, doorslaggevend kon zijn.

In het onderstaande overzichtsfilmpje van IBM op een leuke manier in beeld gebracht, is te zien dat Watson overtuigend won van Brad Rutter en Ken Jennings en dat dit het begin is van mogelijkheden om deze vorm van kunstmatige intelligentie in te zetten op allerlei terreinen.

Share