Op 20 juli was de opening van de NASA-tentoonstelling “A Human Aventure” in het Jaarbeursgebouw te Utrecht. Het persprogramma begon met een gesprek tussen de sympathieke Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers die vorig jaar voor de tweede keer in de ruimte is geweest en de Amerikaanse astronaut Charles (Charly) Duke die in 1972 met de Apollo 16 de vijfde landing op de maan heeft meegemaakt en zelf als tiende persoon voet zette op de maan en er ook in De Maanlander rondgereden heeft.

a-human-adventure-charley-duke-andré-kuipers-nasa

Het gesprek was goed voorbereid door Kuipers, die een heleboel interessante vragen stelde. Duke wist zo levendig te vertellen, dat André Kuipers zelf ook meegevoerd werd in het verhaal van Duke en af en toe leek te vergeten dat hij voor een zaal met aanwezige pers stond, en dat maakte dit gesprek tot een onvergetelijke beleving. Charles Duke vertelde over zijn ervaringen alsof hij gisteren nog in het maankarretje rondreed en mocht je ooit getwijfeld hebben over de echtheid van de maanlandingen, al dan niet gevoed door de “documentaire” Dark Side of the Moon, probeer dan ooit Charles Duke te spreken te krijgen! In onderstaand filmpje zie je een stukje uit het tweegesprek:

;

Voor mij was de dag al goed na dit bijzondere gesprek, zeker toen ik beide ruimtevaarders de hand mocht schudden en ook kort met Charles Duke kon praten, maar dat was alleen de officiële opening. Na de lunch ben ik natuurlijk ook de tentoonstelling zelf gaan bekijken. Ik had het geluk dat ik een fantastische gids trof, die me twee uur lang allerlei interessante achtergrondinformatie gaf en werkelijk op al mijn vragen een antwoord wist.

Maar ook zonder gids is het een bijzonder boeiende tentoonstelling, ook wanneer je weinig achtergrondkennis of interesse hebt in ruimte en ruimtevaart. Er ligt een heel stuk geschiedenis wat gemaakt heeft dat toepassingen die wij in het dagelijks leven normaal zijn gaan vinden (mobiele telefonie, carbonvezels in badmintonrackets en bij Formule-1 auto’s, sateliettelevisie en het droogvriezen van maaltijden om er maar een paar te noemen). Voor de Nederlandse invloed in de ruimte en ook voor de toepassingen van technologieën uit de ruimte is in het laatste deel van de tentoonstelling, genaamd “Dutch Dimensions” terecht aandacht.

Vooral het zien van de echte objecten uit de begintijd van de ruimtevaart was voor mij een bijzondere ervaring. Ruim opgesteld, voorzien van achtergrondinformatie en zeer compleet: de NASA-tentoonstelling is zeer de moeite waard. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 op de zevende etage van het Beatrixgebouw.

Share