Intocht Sinterklaas en zelf pepernoten maken

gouda-sinterklaasMorgen komt Sinterklaas weer in het land. Vanaf 12.00 zal de NPO de intocht 2014 rechtstreeks uitzenden. Sint komt dit jaar in Gouda aan en deze stad heeft zich goed voorbereid. Ze hebben zelfs een speciale website geopend voor deze gebeurtenis! Op SinterklaasGouda.nl kun je alles lezen over de diverse activiteiten, de route en het schema van die dag.

Voorafgaande aan deze traditionele gebeurtenis is het natuurlijk erg gezellig om samen met je kind(eren) pepernoten te bakken. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en je hebt meteen iets lekker te eten tijdens de intocht.

pepernoten

Recept om zelf pepernoten te bakken:

Nodig:
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram roomboter
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
4 eetlepels melk

Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed het geheel goed door elkaar. Voeg dan, in hele kleine scheutjes, langzaam de melk aan het beslag toe. Ondertussen blijven kneden zodat het een soepel deeg wordt.

Het handigste is om bakpapier te gebruiken, zelfs wanneer je een bakplaat invet, blijven de pepernoten nog graag vastplakken. Je kunt het deeg verdelen in allemaal even kleine balletjes en deze op de bakplaat een beetje platdrukken. Dan heb je “echte” pepernoten.

Wat ik altijd doe, is het deeg verdelen en ieder kind evenveel deeg geven. Daarna mogen ze ieder een stuk van het bakpapier vullen met hun eigen “pepernoten”. Soms zijn die rond, soms plat, soms langwerpig. Laat ze maar lekker zelf verzinnen wat ze willen! Let er wel op dat ze van ongeveer evenveel deeg gemaakt zijn, zodat ze wel allemaal even lang in de oven kunnen.sinterklaas

Wanneer het deeg naar tevredenheid gevormd is, moet het nog 15-20 minuten (afhankelijk van de grootte) in een voorverwarmde oven op 160 graden gebakken worden. Het gaat ondertussen heerlijk ruiken in huis!

Veel smul- en kijkplezier gewenst tijdens de intocht van Sinterklaas!

 

Karina (556 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.


Unieke samenwerking tussen TrotseVaders en BamMedia
Politie op bezoek bij TrotseVaders en TrotseMoeders
Share