Squid Game is een mateloos populaire serie op Netflix. Het is een Koreanse serie van 9 afleveringen die eerst geschikt was bevonden voor 12+ en later voor 16+ maar die door veel (basis)scholieren bekeken wordt. Maar… is deze serie wel geschikt voor kinderen?

Het verhaal van Squid Game
In Squid Game spelen 456 mensen een aantal kinderspelletjes. De mensen zijn vrijwel allemaal mensen met torenhoge schulden en geen zicht op een oplossing. Wanneer ze meedoen tellen er drie regels:

  • Een speler mag niet stoppen met spelen
  • Een spel weigeren betekent eliminatie
  • Het spel wordt beëindigd als de meerderheid instemt

Het eerste kinderspel is “Annemaria Koekoek” en dan blijkt de ware aard van de spellen om de enorme inzet. LET OP – SPOILER

Wanneer iemand beweegt wanneer er eigenlijk stilgestaan moet worden, wordt hij ofzij letterlijk geëlimineerd: ter plekke neergeschoten…. En voor iedere deelnemer die ‘af valt’ komt er meer geld in de uiteindelijk te winnen pot.

Waarom ik de serie gekeken heb
Ik heb de serie gekeken omdat ik merkte dat veel kinderen Squid Game gezien hadden en ik las dat er op verschillende schoolpleinen spelletjes gedaan werden waarbij bij verlies de verliezers geslagen werden. Toen ik begon te kijken, was ik geschockeerd door het geweld, maar ook geïntrigeerd door wat er achter zat.

Hoe ver wil je gaan wanneer je denkt geen uitweg meer te hebben uit je problemen. Hoe loyaal kun je zijn wanneer het over leven en dood gaat en hoe blijf je trouw aan je eigen principes en idealen?

Dit, en nog meer, zijn interessante onderwerpen om met vrienden over te praten. Daarbij zijn er een aantal uitstekende spelers en is het gewoonweg erg spannend.

Maar…. is het geschikt voor kinderen?
Ik denk dat ik niet in de positie ben om die keuze voor jou te maken. Zelf denk ik dat de leeftijdsindicatie 16+ een stuk beter past bij het geweld en bij de heftige emotionele momenten dan 12+. In ieder geval raad ik iedere Trotse Vader aan om de serie eerst zelf te bekijken en dan eventueel samen met kinderen….. En ook bij 16+ is het goed om open het gesprek aan te gaan met je kinderen over hoe ze Squid Game ervaren hebben…

Share