Screenshot 2014-12-22 at 23.14.04Wanneer comedy-schrijver en filosoof Eric Kaplan de ware aard van de Kerstman onderzoekt, leidt dat tot een diepzinnige, maar vaak ook hilarische discussie over hoe dingen kunnen bestaan, terwijl ze er toch niet echt zijn. Zoals de Kerstman en zijn arreslee. Eindelijk is metafysica ook om te lachen.

In Bestaat de Kerstman? gaat Kaplan op zoek naar uitwegen uit dit dilemma: in de logica van Russell en Wittgenstein, in het mystieke denken van Boeddha, Tao en de vroege Middeleeuwen. En in de humor met voorbeelden uit Monty Python en The Big Bang Theory. Ten slotte zoekt hij persoonlijke antwoorden op de grote vragen: als we sterven, wat is het leven dan waard? Wanneer is het bestaan perfect? Bestaat er een God? Bestaat de Kerstman? Een vrolijke zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen van de schrijver van The Big Bang Theory.

Recensie

Screenshot 2014-12-22 at 23.13.09Het grappigste filosofieboek sinds… nou ja, aller tijden!’ Wanneer op de cover van een boek staat dat Matt Groening, bedenker van “The Simpsons” dit over “Bestaat de Kerstman” heeft gezegd, schept dat verwachtingen. Samen met mijn oudste zoon, kijk ik nog steeds graag naar “The Simpsons” en we kunnen allebei de humor waarderen. We staan daar trouwens redelijk alleen in… de tweeling is nog te jong en mijn man vind er niets aan.Screenshot 2014-12-22 at 23.12.57

Dit boek dan. Bestaat de Kerstman? Tja, je zou denken dat dat met een eenvoudig ‘nee’ of ‘ja’ afgedaan zou kunnen worden, maar dit boek bestaat toch echt uit meer dan 250 pagina’s en die zijn -afgezien van een enkele illustratie, dicht bedrukt met redelijk kleine letters.

De hoofdstukken hebben wel titels als “Pijn is humor minus tijd” en “De zin van alles“, dus krijg ik zin om erin te gaan lezen.

Screenshot 2014-12-22 at 23.12.34Echt luchtig, zoals ik had verwacht is het echter niet. Wel boeiend. En goed geschreven. En met humor. Maar het is geen “lichte kost”. Toch blijf ik lezen, geïntegreerd door de filosofische onderwerpen en de manier van schrijven.

Met veel kennis van zaken, worden op een “gezellig-gesprek-achtige” toon theorieën, voorbeelden en persoonlijke ervaringen ‘verteld’.Screenshot 2014-12-22 at 23.12.44

Wanneer je dit boek leest, hebt je het idee, dat er iemand zit te praten die het alleen maar heeft over dingen die je interesseren, die dat op een manier doet zodat je het begrijpt en die je uitdaagt om mee te denken en door te denken.

Een zeer bijzonder boek, op een andere manier dan ik had verwacht, maar daarom zeker niet minder de moeite waard!

Bestaat de Kerstman – Eric Kaplan
Bekijk op bol.comPaperback, pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

bestaat-de-kerstman-trotse-vaders

Share