image

Zoals bekend kom ik van A naar B dankzij mijn blindengeleidehond Jackson! Het heeft me mijn onafhankelijkheid teruggegeven sinds ik met een blindengeleidehond werk.

Lees hier eerdere blogs van Frank >>>>

Helaas heb ik af en toe wel wat pech. Mijn eerste hond, Dustin, moest na vier jaar helaas naar een ander gezin. Een hernia maakte het werken voor hem onmogelijk. Hij mocht blijven, maar kon niet alleen zijn. Met Jackson, een Golden Retriever, ben ik sinds een jaar superblij ! Hij is zeer stabiel in werken en bovendien een heerlijke druktemaker op de momenten dat hij niet werkt. Helaas is dat deze dagen niet het geval.

Jackson is geopereerd. Het doet er even niet toe waaraan, maar feit is wel dat hij er last van heeft. Rondom de plek van operatie is iets te nadrukkelijk haar weggeschoren. Dat jeukt en prikt nu enorm bij hem. Omdat hij een kap om zijn kop moet dragen kan hij er niet bij, hetgeen hem enorm in de stress laat schieten. Zoveel stress dat hij er in een nacht 5x zijn maaginhoud heeft uitgegooid.

image

Wat doe je als blinde medemens als je polshoogte gaat nemen in de woonkamer en ineens natte voeten hebt? Wel, dan vloek je eerst hartgrondig om daarna je echtgenote, de rots in de branding, te roepen. Met goede ogen maakt het iets beter schoon zeg maar ….

imageOp momenten dat je hond even niets kan, is je verworven onafhankelijkheid ineens weg en ben je weer afhankelijk van anderen. Er is dus altijd een zekere mate van kwetsbaarheid die je met je meedraagt. Ik vraag me wel eens, niet te vaak anders word je gek, wat ik moet doen als Jackson spontaan ziek wordt in de trein of bus ?

De kap om zijn kop heeft wel een voordeel … Jackson ervaart nu precies wat ik zie met mijn Retinitis Pigmentosa, kokervisus. Immers, hij kan ook niet goed van opzij zien nu en is beperkt in zijn mogelijkheden.

Ik moet eerlijk zeggen, volgens mij voelt hij nu niet echt die verbondenheid met mij en irriteert het hem alleen maar mateloos om met zo’n kap om te lopen. We proberen er samen maar het beste van te maken. Hopelijk kunnen we snel weer samen de weg op !

Share