Screenshot 2015-03-26 at 21.14.00Onlangs werd ik door Marielle Vehmeijer en Fieke Slee gewezen op het boek Pas op, kijk uit! Het boek zelf heb ik nog niet ontvangen ter recensie, maar omdat ik denk dat het een waardevol boek is om in huis te hebben, door te lezen en regelmatig terug te pakken, wil ik er toch even aandacht aan besteden.

Het blijkt uit de medische literatuur dat de helft van de kinderongevallen in en rond het huis plaatsvinden en veel ernstige ongelukken voorkomen kunnen worden. Elke week worden gemiddeld 850 kinderen tot vijf jaar behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van Nederlandse ziekenhuizen. Veel van die kinderen gaan nog dezelfde dag weer naar huis, maar ieder jaar overlijden er ongeveer dertig kinderen en zijn er te veel kinderen die levenslang de gevolgen van hun ongeval met zich mee moeten dragen. Dit verandert niet alleen het leven van dat kind maar ook van zijn familie voorgoed.

Screenshot 2015-03-26 at 21.17.13

Voorheen werd gedacht dat een ongeval een onvoorspelbare gebeurtenis is, die op willekeurige basis voorkomt bij mensen die de pech hebben om op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd aanwezig te zijn. De meeste ongevallen zijn in werkelijkheid voorspelbaar en hierdoor vermijdbaar. Echter dit geldt alleen als de ouder zich bewust is van de risico’s.

Fieke Slee en Marielle Vehmeijer hebben het boek geschreven uit hun ervaringen als arts (brandwondenchirurg en kinderintensivist) en als moeder. Screenshot 2015-03-26 at 21.18.39Het boek gaat niet over het voorkomen van een blauwe plek of een schaafwond, maar over het voorkomen van ernstige kinderongevallen. Het is een praktisch en niet-bekritiserend boek, vol praktijkverhalen, interessante weetjes en feiten, handige preventiechecklists en praktische EBHO. Het boek bevat 2 handige uitscheurpagina’s met belangrijke EHBO adviezen.

Het betreft uiteraard een serieus onderwerp, maar de insteek en toon is positief en bedoeld als ondersteuning. Het streven voor dit boek is ouders alle wetenschappelijke en bewezen beschikbare informatie te geven op een toegankelijke wijze, zodat zij een veilige omgeving voor hun kinderen kunnen creeëren. Een omgeving waarin het kind vrij kan spelen, ontdekken en groeien.

Pas op, kijk uit! – Marielle Vehmeijer en Fieke Slee
Bekijk op bol.comPaperback, 224 pagina’s, uitgeverij Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-03-26 at 21.17.26

Share