jaloerse-waterkip-cover-trotse-vadersWist je dat de statige blauwe reiger van koninklijke afkomst is? Of dat de scherpe ogen van een zeearend eigenlijk gestolen zijn? En dat de waterkip ooit wit was en net zo snel vloog als een duif?

De prachtig geïllustreerde bundel ‘De jaloerse waterkip‘ brengt 23 nieuwe sprookjes en legenden over planten en dieren in Nederland en België bijeen. Verrassende verhalen die elke wandeling in de natuur extra leuk maken en bovendien ook interessante wetenswaardigheden bevatten. Zo wordt elk seizoen, ieder uitstapje in de natuur een stuk wonderlijker!

Recensie
Bij dit boek dacht ik meteen aan mijn eigen Trotse Vader. Hij heeft me de liefde voor de natuur bijgebracht door met oog voor detail over dieren en vooral over planten en bomen te vertellen. Door hem, kan ik nu enorm genieten van de ontluikende lente, weet ik hoe de bomen heten die bloesem dragen en ken ik de soorten vogeltjes in mijn tuin.

Toen De jaloerse waterkip ter recensie werd aangeboden, wilde ik het boek door mijn vader laten lezen, maar tot mijn verbazing ging mijn oudste zoon er mee aan de haal. Ik ging er van uit dat dit een boek voor volwassenen was, maar hij heeft het achter elkaar uitgelezen.

Screenshot 2015-05-02 at 19.55.24

Het boek is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken die allemaal over een dier of plant gaan. De meeste verhalen gaan over vogels. Het begint met fictie, een mythe of legende over dier of plant. De verhalen zijn voorzien van prachtige foto’s. Na het verhaal komt ook nog informatie over het dier of de plant, wat het tot een mooi geheel maakt.

jaloerse-waterkip-trotse-vaders-1Waarom de zeehond zo droevig kijkt‘, een verhaal rondom de Ark van Noach, ‘Maan en slechtvalk‘, een verhaal van de Aboriginals over hoe de maan zijn staart kwijtraakte, zomaar een paar van de vele verschillende verhalen. De meeste doen ‘oud’ aan, niet qua schrijfstijl, die is modern en leest vlot, maar qua verhaal en drama. Heerlijk om te lezen.

Screenshot 2015-05-02 at 19.54.31

Inmiddels hebben zowel mijn oudste zoon en ik het boek uit en ligt het bij mijn vader die er ook enorm van geniet. Mooi om te zien hoe zijn verhalen over de natuur, via mij, ook tot interesse in de natuur bij mijn kind(eren) heeft geleid!

De jaloerse waterkip – Els Baars
Bekijk op bol.comSprookjes, mythen en legenden over planten en dieren
Hardcover, 144 pagina’s, uitgeverij KNNV
Bestel dit boek hier >>>>

Share