passagier-23-cover-trotse-vadersPolitiepsycholoog Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloren. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er tijdens die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak.

Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt op het spoor van een verdwenen gewaand meisje dat is teruggekeerd naar de Sultan – samen met de teddybeer van zijn zoontje…

Recensie
Ik heb al verschillende boeken van Sebastian Fitzek gelezen en kan daar enorm van genieten. Ik las ze in het Duits, omdat er nog geen Nederlandse vertalingen waren. passagier-23-fitzek-recensie-trotse-vaders-1Blij verrast was ik dus met het persbericht over Passagier 23. Een boek wat ik nog niet gelezen heb en nog in het Nederlands ook! Met een drukke baan en drie opgroeiende kinderen is lezen een luxe en lukt het me minder vaak om boeken in hun originele taal te lezen, dus heerlijk dat er nu ook vertalingen van boeken van deze schrijver beschikbaar zijn.

Er zijn altijd een aantal gruwelijkheden in de boeken, hoewel deze voor mij bij dit boek niet alleen in de daden van de moordenaar zaten, maar ook in de redenen voor de moorden. Ik ga daar uiteraard niet over uitweiden, je moet het boek gewoon zelf lezen. Er zitten (te?) veel onverwachte wendingen in om er te veel over te vertellen zonder al te veel te verklappen.

passagier-23-fitzek-recensie-trotse-vaders-2

Het boek begint met een uitgeputte rechercheur die zijn gezin verloren is. Vrouw lijkt zich overboord te hebben gegooid op een cruiseschip na eerst de zoon in het water te hebben gegooid. Maar dan is er ineens een bericht van een van de vele kleurrijke personages in het boek, waardoor rechercheur Martin Schwartz inscheept. Ook andere mensen op het schip worden gevolgd.

passagier-23-fitzek-recensie-trotse-vaders-3

Passagier 23 draait om mensen die verdwijnen op cruiseschepen. Fitzek beschrijft heel mooi hoe een cruiseschip een soort geïsoleerde stad is, waar een heleboel verschillende mensen samengebracht zijn, zonder de regels en wetten van het vasteland. Dat kan problemen geven…. Los daarvan is voor een aantal mensen een cruise maken kennelijk een goede manier om zelfmoord te kunnen plegen. Jaarlijks verdwijnen vele mensen tijdens een cruise. In dit boek komt er iemand terug: een jong meisje, wat nauwelijks iets zegt en duidelijk misbruikt is.

passagier-23-fitzek-recensie-trotse-vaders-4

Ook verdwijnt er een jong meisje en hoewel dit ook op zelfmoord lijkt, ziet het er toch naar uit dat deze zaken èn de dood van het gezin van Martin, met elkaar verband houden. Hoe het in elkaar steekt wordt langzaam duidelijk om aan het eind van het boek, met vele onverwachte wendingen, helemaal ontrafeld te worden.

De losse eindjes worden, na weer een humorvol nawoord van Fitzek zelf, nog even aan elkaar geknoopt (dank daarvoor!) en daarmee verdient deze thriller een plekje in je koffer wanneer je deze zomer op vakantie gaat. Tenzij je een cruise hebt geboekt natuurlijk…..

Passagier 23 – Sebastian Fitzek
Bekijk op bol.comPaperback, 352 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-06-16 at 18.48.39

Share