1995-ajax-trotse-vaders1995 Het onverslaanbare Ajax van Louis van Gaal Wat had Ajax in de Champions League te zoeken in het seizoen 1994/1995? Slechts één speler had al ervaring met het kampioenenbal: Frank Rijkaard. Het elftal bestond voornamelijk uit een stel jonge honden, nog onwetend van hun kwaliteiten en grenzen. Louis van Gaal zag zijn beoogde spits Ronaldo naar PSV vertrekken. ‘Maar wij hebben Patrick Kluivert,’ blufte de Ajaxtrainer. En daarmee begon een seizoen waarin Ajax heel Europa zou verrassen.

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won. Journalist Mike van Damme sprak uitgebreid met trainer Louis van Gaal, aanvoerder Danny Blind, ontdekking Patrick Kluivert, spelmaker Jari Litmanen en vele anderen. Het leverde een indrukwekkend verhaal op over het succes van 1995.

Recensie
1995: het seizoen waarin Ajax niet verloor…. Against all odds won Ajax de Champions League. Niet alleen AJAX fans, of voetbalfans in het algemeen, zullen zich dit kunnen herinneren. Nederland stond op zijn kop!
Screenshot 2015-05-08 at 22.00.56

Inmiddels 20 jaar geleden, mooi om eens terug te kijken. Maar Mike van Damme kijkt niet alleen terug op de wedstrijd zelf (hoewel je die in het boek uitgebreid beschreven ziet, en ook de wedstrijden naar de finale toe), hij kijkt terug op een compleet voetbalseizoen.

En niet alleen op het voetbal zelf, ook op alles eromheen. Techniek, tactiek, keuzes, locaties (zoals de keuze om de Amsterdam Arena te bouwen), en allerlei individuele voetballers worden besproken. Tussendoor staan schitterende foto’s die dit boek echt tot een mooi document maken.

Achterin staan de gegevens van alle wedstrijden wat het boek tot een mooi naslagwerk maakt voor fans. Maar het is vooral een spannend verhaal. Een verhaal over mensen en over keuzes. En natuurlijk over succes!

1995-champions-league-van-gaal-recensie-trotse-vaders-4

 

Het boek leest heerlijk weg, het is verhalend, spannend en een goede match tussen beschrijvingen en stukken uit gesprekken met betrokkenen. Je kunt zien dat Mike van Damme veel tijd heeft gestoken in onderzoek en achtergronden en de manier waarop hij deze feiten verweeft met uitspraken van veel verschillende voetballers, trainers en anderen maakt dit een goed leesbaar en interessant boek.

Screenshot 2015-05-08 at 22.02.03  Screenshot 2015-05-08 at 22.02.32

Wat had Ajax in de Champions League te zoeken in het seizoen 1994/1995?” is de openingszin op de achterkant van dit boek. Louis van Gaal geeft, zoals we van hem kennen, kort en bondig een mooi antwoord op deze vraag: “1995 was het beste jaar van deze ploeg. Dat zegt me dat intrinsieke kwaliteit, talent dus, belangrijker is dan ervaring“. Lees dit boek en je weet waarom en je beleeft dit prachtige kampioenschap twintig jaar later opnieuw!

1995 – Het onverslaanbare AJAX van Louis van Gaal – Mike van Damme
Bekijk op bol.comPaperback, 254 pagina’s, uitgeverij Carrera
Bestel dit boek hier >>>>

1995-champions-league-van-gaal-recensie-trotse-vaders-6

Share