Aspe ‘De Doos’: thriller met origineel plot en menselijke commissaris Van In

Review of: De Doos
Boek:
Pieter Aspe
Version:
Hardcover
Price:
€ 24,99

Reviewed by:
Rating:
4
On 13 augustus 2015
Last modified:13 augustus 2015

Summary:

De Doos is een Pieter Aspe Thriller over collaboratie en verzet in de 2de Wereldoorlog van twee Families uit Brugge met moorddadige finale komt als een van de betrokken de hele geschiedenis gedetailleerd heeft gedocumenteerd en in een doos bewaard. Als deze doos open gaat is de opeenvolging van moorddadige wraakacties niet meer te stoppen.

Barend Vossen, zonderling en zoon van een vermeende collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog, wordt dood aangetroffen in zijn huis. Moord of zelfmoord? Even later wordt Robert Dewilde, zoon van een verzetsheld, brutaal afgeslacht aan de Damse Vaart. Een familievete? Onenigheid over een erfenis? Of een koelbloedige afrekening? 

Het geheim bevindt zich in een doos in Elounda op Kreta waar destijds de serie ‘Who pays the Ferryman?’ werd gedraaid. Of speelt er nog een ander motief? ‘Alleen ik weet het…’

Recensie
In de zesendertigste thriller De Doos van Pieter Aspe krijgen Commissaris Van In met zijn onafscheidelijke Inspecteur Versavel en zijn jonge Partner Hannelore, allemaal wereldberoemd van de Vlaamse televisie serie, te maken met een reeks onbegrijpelijke moorden in het Vlaamse Brugge.

de-doos-aspe-van-in-cover-trotse-vadersDe oplossing blijkt te liggen in het verleden van collaboratie en verzet in de 2de Wereldoorlog die tot een moorddadige finale komt als een van de betrokken de hele geschiedenis gedetailleerd heeft gedocumenteerd en in een doos bewaard.

Als deze doos open gaat is de opeenvolging van moorddadige wraakacties niet meer te stoppen.

Iedereen die inmiddels bekend is met de boeken en/of de televisie-serie van de Vlaamse Thriller schrijver Pieter van Aspen zal met deze nieuwe episode van de politiemannen uit Brugge niet teleurgesteld worden. De sfeer die opgeroepen wordt is fantastisch, de op de magistratuur mopperende Van In is vertrouwd, en de intelligente en meer bedachtzame inspecteur Versavel weer als van ouds. Pieter van Aspen kan schrijven!

Een goede keus als vakantie-literatuur en ontspanningsliteratuur. Je blijft in ieder geval lezen en het verhaal gaat met je mee, met sympathieke en onsympathieke misdadigers en oplettende burgers.

image

Laten we hier niet te diep ingaan op het plot door de Butler al als dader aan te wijze. Het is het de verdienste van de schrijver Aspen om zo’n complex verhaal te construeren. Wie de dader is, die overigens lang anoniem blijft, want zijn episodes zijn geschreven in de ‘ik’ vorm, wordt in de eerste hoofdstukken al duidelijk, zodat het verhaal voor een groot deel gaat over de psychologie van dader en familieleden en de schijnwereld waarin vele hoge heren en dames uit de elite in leven.

image

Het enige bezwaar die ik met dit soort boeken heb is dat sommige scenes vooral zo zijn geschreven met het oog op een toekomstige televisie-versie of verfilming. Dat maakt hier en daar de verhaallijn wat onwaarschijnlijk. Als je het boek leest, zal je het herkennen, de scene in het ziekenhuis aan het einde, is wat mij betreft over de top.

Neemt niet weg dat het verhaal prachtig is, beeldend verteld en spannend. Gewoon kopen en in de koffer doen.

De Doos – Pieter van Aspe
Bekijk op bol.comHardcover, 320 pagina’s, uitgeverij Bruna
Bestel dit boek hier >>>>

image

 

De Doos is een Pieter Aspe Thriller over collaboratie en verzet in de 2de Wereldoorlog van twee Families uit Brugge met moorddadige finale komt als een van de betrokken de hele geschiedenis gedetailleerd heeft gedocumenteerd en in een doos bewaard. Als deze doos open gaat is de opeenvolging van moorddadige wraakacties niet meer te stoppen.

Dick Ahles (89 Posts)

Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis in Hilversum, getrouwd met de liefste en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.


Houd wespen op afstand - 5 tips
DinoTrux: nieuwe Dreamworks animatie serie op Netflix
Share