Everest is another beast” werd ons op 14 september 2015 voorafgaand aan de première van de film EVEREST verteld door Ang Dorjee, een Sherpa die speciaal voor de première over was gekomen vanuit Nepal. Ang Dorjee is, als Sherpa, getuigen geweest van de ramp dat in 1996 op de Mount Everest heeft plaatsgevonden. De film Everest is een verfilming van dit verhaal.

IMG_0080

Alleen al de indrukwekkende beelden van de Mount Everest en haar omgeving maakt het deze film meer dan de moeite waard om te kijken! Ik als niet klimmer kreeg gelijk zin om bergschoenen aan te schaffen en die kant op te reizen. Hoewel naarmate de film vorderde het toch wel duidelijk werd dat enige training en klimervaring geen overbodige luxe is.

Expeditieleider Rob Hall organiseert voor de zoveelste keer een klimtocht naar de hoogste berg ter wereld: Mount Everest. Daar dit in het verleden alleen gedaan werd door professionele klimmers en de nodige slachtoffers vielen, wist Rob Hall dit commercieel te maken en amateur klimmers naar de top te brengen. Tot nu toe heeft hij de afgelopen jaren iedereen levend naar boven en beneden gekregen.

MTMwNjYwMzA4ODYyNjgzMTQ2

Alles lijkt als een zonnetje te lopen. De klimhelden weten de verschillende gletsjerspleten over te steken middels ladders en touwen. Deze uitdagingen moeten overwonnen worden om zo de top van de Mount Everest te bereiken. Op verschillende hoogtes zijn verschillende kampen waar kan worden gerust. Er wordt gelachen en gedronken. Eenmaal bezig met de laatste beklimming naar de top komen ze een paar obstakels tegen.

Everest-Review-EMGN2

Zo zijn blijkbaar niet alle touwen goed gezekerd en zijn er problemen met de hoeveelheid zuurstof in de zuurstoftanks. Onderweg vallen ook de eerste klimmers af. Er wordt teveel gevraagd van hun lichaam. Toch weet een groot deel van de groep de top te bereiken. Dit wordt gevierd maar al snel moeten ze naar beneden. Het noodlot slaat toe. Het weer slaat om en de klimhelden komen in een zware storm terecht. Ze doen er alles aan om veilig naar beneden te komen echter lukt dit niet iedereen…

Ondanks dat het verhaallijn voorspelbaar lijkt weten de makers van deze film de spanning goed op te bouwen. Dit komt ook mede door de acteurs die het gevoel goed weten over te brengen. De film Everest is een ingetogen drama met veel ijs, sneeuw, baarden, bergen en mensen die wanhopig aanwijzingen naar elkaar schreeuwen. Ruim over de helft van de film wordt het pas echt spannend. Het einde van de film was toch onverwachts. Als je zoekt naar een film met een flink ‘ eind goed, al goed’ gevoel dan kun je Everest beter overslaan.

maxresdefault (1)

Al met al best een ingrijpend verhaal, vooral wanneer je je realiseert dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De impact van het verhaal was duidelijk voelbaar in de zaal. Daar men nog met een glimlach de zaal binnen kwam lopen eindigde dit toch in een soort van stille tocht richting de uitgang. Dat de Mount Everest “another beast” wordt genoemd mag duidelijk zijn.

Bekijk hier de trailer van de film Everest >>>>

Binnenkort zijn er vrijkaarten voor deze film te winnen op onze website. Houd deze dus goed in de gaten!

Share