color-791622_960_720Heeft de woonkamer weer een nieuw lik verf nodig? Vergeet bij het kiezen van de verf niet dat kleur één van de belangrijkste sfeermakers is in de woonkamer, kleur invloed heeft op ons humeur en dat je met kleur kan spelen met het ruimtegevoel. Hieronder lees je handige tips voor het schilderen van je woonkamer.

Beïnvloed het ruimtegevoel
Woon je in een oude fabriek of herenhuis en creëren de hoge plafonds een ongezellige sfeer? Verhelp dit door het plafond in een donkere kleur te schilderen. Heb je omlijstingen? Schilder deze dan in dezelfde kleur als het plafond. Ook breek je hoge wanden door horizontale (kleur)vlakken aan te brengen. Heb je het luxeprobleem van hoge plafonds niet en heb je juist te maken met een lage woonkamer? Keer dan bovenstaande tips om; geef het plafond een lichtere kleur dan de wanden, hierdoor lijkt de ruimte hoger. Maak gebruik van accentkleuren als je bepaalde wanden wilt accentueren of de ruimte naar je toe wilt trekken, zoals bijvoorbeeld het plafond verlagen.

Kleur in je woonkamer
Wit is de meest gebruikte kleur voor de woonkamer. Deze neutrale kleur zorgt ervoor dat de woonkamer ruim oogt. Wit is een kleur die goed past bij alle soorten meubilair ongeacht het materiaal.

trotsevaders 1200x800

Vind je witte wanden saai of wel erg gevoelig met kinderen in huis en wil je graag meer kleur toevoegen aan de woonkamer? Hieronder lichten we toe wat het effect is van enkele kleuren.

  • Aardetinten: Creëer een rustgevend gevoel in de woonkamer door gebruik te maken van aardetinten zoals terracotta, zandkleuren of warme grijstinten. Zowel antieke als neutrale meubels gaan goed samen met aardetinten.
  • Pastelkleuren: Pastelkleurige wanden geven de woonkamer een elegante sfeer en trekken weinig aandacht. Hierdoor komt de focus te liggen op het interieur van de kamer.
  • Heldere kleuren: Wil je wit combineren met heldere kleuren? Houd er dan rekening mee dat deze kleuren invloed hebben op de gemoedstoestand. Rood roept de meeste emoties op. Met deze kleur creëer je een intieme sfeer in de kamer. Heb je drukke kinderen? Gebruik dan de kleur blauw, deze kleur heeft een rustgevend effect. Groen is ook een mooie kleur voor de woonkamer omdat groen kalmerend werkt. Probeer geel te vermijden, deze kleur prikkelt het centrale zenuwstelsel en veroorzaakt huilende kinderen.

Heb je geen tijd om deze klus te klaren? Bereken aan de hand van het aantal m2 hoeveel het je kost om je woonkamer te laten verven. Een schilder kost gemiddeld € 30 – € 35 per m2. Zo is je woonkamer binnen de kortste keren weer fris en ruimtelijk.

36866aca-e72b-44c1-913c-0fa10b944235

Reliëf aanbrengen
Wil je reliëf op de wand aanbrengen? Laat de muur dan stucen, een stukadoor kost gemiddeld € 5 – € 25 per m2, afhankelijk van het type stucwerk.

  • Spackspuitwerk: Wil je met een klein budget de wanden opknappen? Dan is spackspuitwerk de beste optie. De prijs voor spackspuiten begint bij € 5 per m2. Spackspuitwerk wordt met behulp van een spuitmachine in 2 lagen aangebracht. Met de eerste laag wordt de wand egaal gemaakt. Vervolgens wordt een afkorrellaag aangebracht die een korrelstructuur achterlaat. Spackspuitwerk wordt in je gewenste kleur aangebracht, je hoeft dus niet meer te schilderen.
  • Sierpleister: De bekendste varianten sierpleister zijn spachelputz, rustiekputz en granol. De sierpleisters hebben ieder een andere uitstraling. Het populaire spachtelputz zorgt voor een subtiele korrelstructuur op de wand. Rustiekputz bestaat uit grovere korrels en oogt hierdoor wat ruiger. Granol laat juist kleine groeven achter in je muur, waardoor het patroon iets weg heeft van boomschors.
  • Schuurwerk: Schuurwerk is herkenbaar aan de decoratieve cirkelvormen en de licht korrelige structuur, te danken aan de fijne zandkorrels in het stucwerk. Schuurwerk heeft een warme uitstraling met een subtiel speels effect.
Share