air-film-recensie-copyright-trotse-vaders-1In de nabije toekomst is er bijna geen bruikbare lucht meer om in te ademen. De mensheid is praktisch geheel verdwenen en zij die werden uitgekozen om de maatschappij te herstellen worden kunstmatig in slaap gehouden.

Twee ingenieurs die de laatste hoop van de mensheid moeten bewaken kunnen amper zichzelf in leven houden en hun verstand erbij houden, terwijl ze hun belangrijke taak uitvoeren. air-film-recensie-copyright-trotse-moeders-1Met Norman Reedus en de twee keer voor een Oscar® genomineerde Djimon Hounsou (Beste Bijrol, Blood Diamond, 2006 en In America, 2003).

Recensie
De film Air begint met het laten zien van de achtergrond waarom mensen ingevroren worden. Zo wordt de context van deze thriller geschapen.

Het echte verhaal start eigenlijk wanneer twee mannen, Cartwright en Bauer, ontwaken. Al snel wordt duidelijk dat ze iedere 6 maanden kort uit hun slaap worden gehaald om controles uit te voeren (zoals meten of de lucht op aarde nog steeds giftig is). Ook moeten ze checken of de mensen die ‘ingevroren’ zijn nog in goede staat zijn.

air-film-recensie-copyright-trotse-moeders-2

In die twee uur zorgen zij, en andere eenheden in andere bunkers, voor het voortbestaan van de mensheid. De ingevroren mensen zijn namelijk allemaal gekozen op grond van bijzondere kwaliteiten in verschillende vakgebieden. Na het werk van die twee uur, waarin ook tijd is om naar het toilet te gaan, wat te lezen, een schaakzet te doen etc, moeten ze weer 6 maanden slapen.

Wat de film echt boeiend maakt is de spanning tussen de twee mannen. Ze zijn totaal verschillend en één van hen heeft een geheim voor de ander, waar hij duidelijk mee worstelt. Hierdoor komt het tot een confrontatie tussen Bauer en Cartwright.

air-film-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Wat er precies gebeurt en hoe de film eindigt, vertel ik hier niet. Deze film moet je op een avond kijken, in een vrijwel donkere kamer, zonder afleiding. Je zult merken dat je er vanzelf anders door gaat ademen, alsof je ervaart hoe het zou zijn wanneer er een tekort aan zuurstof is. De film is vrijwel alleen in de bunker gefilmd, wat al een benauwde omgeving is om naar te kijken.

Kortom: Air is een film waarin je je kunt inleven en die boeit door het interessante onderwerp en het goede acteerwerk van Norman Reedus en Djimon Hounsou.

Air
DVD, 91 minuten, Sony Entertainment
Bestel deze film hier >>>>

Share