executie-kazuaki-takano-recensie-copyright-trotse-vaders-1Diep in de Congolese jungle leidt de Amerikaanse militair Jonathan Yaeger een internationaal team van commando’s. Ze hebben de opdracht om Akili te doden, een jongetje die de volgende stap in de menselijke evolutie blijkt te zijn. Maar Yaeger heeft zelf een ziek zoontje thuis, dat alleen gered kan worden door de Akili’s grenzeloze kennis van alles op deze wereld. Yaeger raakt verstrikt in zijn persoonlijke drama en de ultieme strijd om de mensheid te redden.

Recensie
Hierboven staat (cursief) de omschrijving zoals de uitgever die op haar website heeft staan. Dit is echter slechts één van de vele verhaallijnen die het boek Executie bijzonder indrukwekkend maken.

Er is inderdaad, als rode lijn door het boek heen, het verhaal van huurmoordenaar Yaeger, met een zoontje die bijna overlijdt aan een zeldzame erfelijke longziekte waarvoor nog geen genezing is. Yaeger wordt met nog drie mannen de jungle van Congo ingestuurd, indirect op bevel van de president van de Verenigde Staten (Gregory S Burns, die veel overeenkomsten heeft met een van de vorige presidenten van de USA). Er is namelijk een nieuw soort mens ontdekt, waarvan verwacht wordt dat dat een dreiging is voor de wereld zoals we die kennen.

Dertig jaar eerder heeft Joseph Heisman, in opdracht van de toenmalige president van de VS, een rapport geschreven, met als titel: “Onderzoek naar factoren die leiden tot de uitroeiing van het menselijk ras, inclusief beleidsvoorstellen”. Het rapport, Heisman Rapport genoemd, behandeld 5 bedreigingen: Kosmische rampen, Wereldwijde veranderingen in het milieu, Kernoorlog, Epidemieën – het gevaar van virussen en biologische wapens en deel 5: De evolutie van de mens.

executie-kazuaki-takano-recensie-copyright-trotse-vaders-2

Juist die 5de dreiging is waarom Yaeger en zijn team op weg gaan. Er zijn aanwijzingen dat er een geëvolueerd mens bij een Pygmeeënstam in Congo is. En dan niet een beetje geëvolueerd, zoals dat vaak gebeurt met diersoorten volgens de theorie van Darwin, maar in één keer een compleet nieuwe soort. Ook dat kennen we, zo is de mens tenslotte ook ontstaan. Maar de evolutietheorie houdt ook in “the survival of the fittest” en dat maakt een nieuwe, superieure soort mens tot een bedreiging van de huidige mensheid. Ongewenst, aldus president Burns.

executie-kazuaki-takano-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Ondertussen vindt student farmacie Kento Koga aanwijzingen die zijn vader heeft achtergelaten vóór zijn overlijden. Ze brengen hem naar een geheim laboratorium, waar hij samen met een andere student, een softwareprogramma vindt wat iets kan wat nog geen mens (of computer) ooit heeft gekund: direct een medicijn ontwikkelen wat op een specifieke receptor past. Op die manier probeert Kento een medicijn tegen de longziekte te ontwikkelen waar onder andere het zoontje van Yaeger onder lijdt.

executie-kazuaki-takano-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Kento Koga wordt door onbekende geholpen, maar door overheden achtervolgd. Ook de expeditie van Yaeger blijkt gestuurd op een manier die leidt tot een verandering van het doel van de expeditie. Beide verhaallijnen zijn op een spannende manier uitgewerkt en maken het boek tot een echte page-turner.

Wat mij ook bijzonder intrigeerde waren de beschouwingen in het boek Executie, waarmee Kazukaki Takano niet alleen laat zien dat hij bijzonder veel research gedaan heeft, maar waarmee hij ook op een prikkelende manier laat zien hoe wij als mens functioneren. Waarom we in staat zijn tot geweld, tot doden. Waarom we bepaalde keuzes maken en hoe het vrijwel onmogelijk is om zó te leven dat niemand er onder lijdt.

executie-kazuaki-takano-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Ook de wetenschappelijke ontwikkelingen worden uitgebreid beschreven (voor mij, als voormalig studente Farmacie en Geneeskunde was het heerlijk om in die materie te duiken). Geschiedenis, culturen, het boek geeft op zoveel manier inzichten in de wereld zoals we die nu kennen, zonder een mening op te dringen, dat het alleen daarom al véél meer is dan een ijzersterke thriller. Aanrader dus!

Executie – Kazuaki Takano
Paperback, 576 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share