was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-1In 2016 viert het radioprogramma Met het Oog op Morgen zijn 40-jarig jubileum; de eerste uitzending was op 5 januari 1976.

Ter gelegenheid van deze mijlpaal kijken 40 (oud-)presentatoren in het boek Was ich noch zu sagen hätte terug op 40 jaar nieuws, met al zijn hoogte- en dieptepunten, en hun beleving ervan.

Deze invalshoek weerspiegelt het karakter van Het Oog: in een intieme sfeer wordt de persoonlijkheid van de presentator verbonden met het grote nieuws.

Recensie
Luister eerst even naar dit lied van Reinhard Mey:

Wanneer je die eerste tonen hoort, denk je dan ook direct aan het radio-programma Met het oog op morgen, wat al sinds jaar-en-dag om 23.00 uitgezonden wordt? Ik wel. Sterker nog: toen ik het boek Was ich nog zu sagen hätte binnenkreeg ter recensie, ging dit lied meteen in mijn hoofd zitten en kwam onderstaande tekst vanzelf naar boven:

was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-7

Sinds jaar-en-dag kan ik iets beter specificeren: sinds 40 jaar wordt Met het Oog op Morgen al uitgezonden door de NOS. Gepresenteerd door vele verschillende bekende presentatoren, is het een programma wat ik altijd prettig en interessant vind om naar te luisteren.
was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Het is informatief op een persoonlijke manier, maar dan nog steeds zo professioneel dat het niet irriteert. Het gaat om het programma, niet om degene die het presenteert, maar toch zou het programma niet het icoon zijn wat het nu is, zonder al die mensen die het -soms jarenlang- presenteerden en nog presenteren.

was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-2

Een groot aantal van hen wordt door Anne-Gine Goemans geportretteerd. De verhalen zijn voorzien van prachtige portretfoto’s, gemaakt door Sacha de Boer.

was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-5

In deze portretten mag de persoonlijke kant van de presentatoren gezien worden. Hoe zij hun werk, achter de microfoon, hebben ervaren. Welke uitzending de meeste indruk maakte en nog veel meer, wat niet alleen interessant is omdat je een kijkje achter de schermen (in dit geval van de radio-studio) krijgt, maar ook omdat je ook weer even langs de hoogte- en vooral dieptepunten uit het nieuws gaat. Want gebeurtenissen als rampen, aanslagen, grote ongelukken, politieke onrust waren vaak journalistieke uitdagingen voor de presentatoren.

was-ich-noch-zu-sagen-hätte-recensie-copyright-trotse-vaders-6

Was ich noch zu sagen hätte is een prachtig boek om door te bladeren en hoofdstukken uit te lezen. Mooi vormgegeven kan het zo op de leestafel gelegd worden. Een mooi tijdsbeeld van 40 jaar Met het Oog op Morgen en mooie portretten van 40 markante presentatoren van dit programma.

Was ich noch zu sagen hätte
Veertig jaar Met het Oog op Morgen
Paperback, 158 pagina’s, uitgeverij Brandt
Bestel dit boek hier >>>>

Share