Geronimo Stilton is een ietwat onhandige en sullige muis die woont in Rokford, de hoofdstad van Muizeneiland. Het liefst leidt hij een kalm en rustig muizenleven, maar zijn familieleden slepen hem telkens mee in de meest buitenissige avonturen. En daarnaast heeft hij een enorme hoeveelheid boeken op zijn naam staan. Hoe doet hij dat toch …?

geronimo

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat een muis geen boeken kan schrijven en dat Geronimo een alter ego moet hebben die in zijn naam boeken schrijft. Sorry, die boeken schrijft en uitbrengt onder de naam Geronimo Stilton. (Maar ik hou best van sprookjes!)

Geronimo Stilton
Geronimo Stilton is de uitgever van De Wakkere Muis, de meest gelezen krant van Muizeneiland. Zijn voornaam is afgeleid van de Indiaanse held Geronimo die aan het einde van de 19e de militair aanvoerder van de Apachen was. Zijn achternaam is dezelfde als die van de Britse kaassoort Stilton. We hebben het hier immers over een muis!

Geronimo is diep in zijn hart niet zo dapper en wil het liefst rustig leven, maar ja … Zijn familieleden slepen hem telkens mee in allerlei avonturen. Zoals zijn jongere zus Thea Stilton, die speciaal verslaggeefster van de Wakkere Muis is. Of zijn neef Klem, een irritante grapjes maar met een gouden hart. En zijn jonge neefje Benjamin, die later ook graag schrijver wil worden net zoals zijn oom.

personenIk denk dat het inmiddels zeker zeven jaar geleden is dat het eerste boek van Geronimo Stilton in ons huis kwam. Onze oudste dochter, goede lezer, zal toen een jaar of zeven geweest zijn.

Al vrij snel had ik in de gaten dat er al behoorlijk wat boeken van Stilton waren verschenen. En het duurde ook niet lang voor ik door had dat de constante stroom van boeken nauwelijks bij te benen was. Zeker niet toen er steeds meer series kwamen en ook zuslief Thea Stilton boeken ging schrijven. Het maakte mij nieuwsgierig en ik ben ook vrij snel op onderzoek uitgegaan naar het brein achter het Stilton-imperium. Google is mijn beste vriend!

Schrijverscollectief
Zowel Geronimo als Thea Stilton zijn het pseudoniem van Elisabetta Dammi. Zij is een Italiaanse schrijfster, geboren in 1958 in Milaan. Op internet vond ik een foto van haar. Inmiddels heeft ze een heel team om zich heen verzameld, waarmee ze de boeken schrijft.

Waar ik echt bewondering voor heb is de niet aflatende creativiteit waarmee de bedenkers verhalen en afgeleide verhalen weten te bedenken. In een volgend blog geef ik een overzicht van de verschillende series!

IMG_5169
Kennelijk voelden vooral jongens zich aangetrokken tot de Geronimo-boeken en is ook Thea Stilton in het leven geroepen. Ook hierover meer informatie in een ander volgend blog.

Opvallende lay-out
De verhalen en de boeken zijn van een continue kwaliteit en kennen allemaal een goede mix van spanning, avontuur en humor. Ze onderscheiden zich van andere boeken door de bijzondere lay-out. Er wordt volop en met humor gespeeld met lettertypes, men is niet zuinig met illustraties en de boeken zijn vrijwel altijd in full color gedrukt. Zowel de grapjes met de letters als de illustraties voegen echt iets toe aan de verhalen. De zinnen lezen prettig en de hoofdstukken zijn kort. De boeken lezen altijd als een trein.

IMG_4458

35 talen!
De boeken worden in wel 35 talen vertaald. In Frankrijk heb ik ontdekt dat de volgorde der delen niet vaststaat. Waar bij ons ‘De naam is Stilton, Geronimo Stilton’ het eerste deel van de serie is, zagen we in Frankrijk dat het daar als vijfde of zesde deel van de serie is verschenen. Ach je kan de boeken prima los van elkaar lezen, zelfs de series!

IMG_5362 De boeken zien er in de verschillende talen wel hetzelfde uit: dezelfde afbeeldingen, dezelfde typografische grapjes bij dezelfde woorden, en zelfs dezelfde tekst en afbeeldingen op dezelfde pagina …

Afgelopen zomer heb ik voor mijn oudste dochter van toen 13 een Franse uitgave van een deel van de Thea Sisters gekocht, ze heeft immers Frans op school. We hebben bewust voor een deel gekozen, dat we thuis ook in het Nederlands hebben.

IMG_5363Boven- en onderstaand een paar foto’s, ik zou zeggen, zoek de verschillen!

IMG_5364

Dit is het eerste blog in een serie van vijf over Geronimo en Thea Stilton, de hoofdpersonen in hun boeken en de series die ze hebben uitgebracht. Klik hier om de andere bolgs te lezen >>>>

Share