IMG_1304Vorig jaar, toen onze oudste dochter nog in de brugklas zat, kwam ze naar me toe met de vraag ‘Mam, ken jij Percy Jackson …?’ ‘Eh nee, wie is dat en waar moet ik hem van kennen?’ was mijn reactie. En vervolgens kreeg ik een warrig verhaal over een jongen, Griekse mythologie, film, zijn vader is een god of zo, maar wel in deze tijd, spannende avonturen, … Ik volgde er weinig van eerlijk gezegd. Het bleek in ieder geval dat ze bij Grieks, of Latijn, een film hadden gezien met Percy Jackson in de hoofdrol … Ben het daarna weer snel vergeten.

Een paar weken later kreeg ik een nieuw pakketje boeken van Trotse Moeders om te recenseren. Daar zat ook een boek bij over Percy Jackson, Het bloed van Olympus, het laatste deel van de tweede serie van Rick Riordan geïnspireerd door de Griekse mythologie. Toch grappig hoe dingen soms bij elkaar kunnen komen. Ik was al snel geboeid door het boek, maar heb het toch aan de kant gelegd nadat ik een voldoende indruk voor een recensie had. Er gaan immers nog negen delen aan vooraf en ik vond het boek zo leuk, dat ik die andere negen eerst gelezen wil(de) hebben.

Rick Riordan
Rick Riordan is een Amerikaanse schrijver, geboren in 1964 en woont met vrouw en kinderen in Boston. Hij heeft een indrukwekkende serie boeken op zijn naam staan, maar is vooral bekend van een aantal fantasy-/avonturenseries die ik in een volgend blog zal beschrijven. Ik schaar ze, naast fantasy, onder de noemer young adult. Maar dat neemt niet weg dat de boeken ook erg leuk zijn voor volwassenen.

Ik ben razend enthousiast over de boeken van Riordan. Ze zijn origineel, ze lezen erg fijn en snel, zitten vol humor, zijn prettig cynisch en bijzonder onderhoudend.

image (2)

Harry Potter in een modern jasje?
In mijn zoektocht naar een goede typering ben ik nog niet verder gekomen dan een kruising tussen Harry Potter en de Griekse/Egyptische/Noordse/… (vul zelf maar in) mythologie, verplaatst naar onze huidige moderne 21e eeuw.

De Harry Potter-boeken spelen zich dan wel af in onze tijd (nou ja, eind jaren ’90), maar de technologie heeft zich de afgelopen twintig jaar in zo’n rap tempo ontwikkeld, dat zaken als smartphones en internet hier niet voorkomen. De tovenaarswereld bedient zich van eigen methoden. In de boeken van Rick Riordan ben je je veel meer bewust van de moderne maatschappij.

Voor zowel Harry Potter als de series van Rick Riordan geldt dat ze zich in een gemengde wereld afspelen, maar de boeken van Rick Riordan zijn meer in onze wereld dan Harry Potter.
In Harry Potter is er een tovenaarswereld naast onze Dreuzelwereld. In de series van Riordan blijken de Griekse/Egyptische/Noordse/… goden nog springlevend en superactief te zijn. Ze hebben zich in de loop der eeuwen met de macht mee verplaatst van het oude Griekenland naar het westerse machtscentrum (de Verenigde Staten). En ze passen zich ook qua kleding en middelen aan onze tijd aan (met stoere motoren, leren jassen, verzamelingen troep uit de plasticsoep in de oceaan). Maar als het er op aankomt, gebruiken ze degelijke ouderwetse zwaarden, gesmeed door Hefaistos (de Griekse god van het vuur en de smeedkunst) himself of een originele Egyptische toverstaf.

IMG_5458

De wereld redden
De grote gemene deler van de series van Rick Riordan is dat de wereld op de rand van de afgrond staat. Er staat iets definitiefs en fataals te gebeuren, waardoor de wereld ten onder zal gaan. In bijvoorbeeld de serie over Magnus Chase is Doemdag is op komst. Het is een beetje afhankelijk van de serie welke ramp op komst is, maar rampzalig is het wel.
De helden, de hoofdpersonen van de serie, zijn voorbestemd om het lot van de wereld te keren. Zij zijn kind van een god, beschikken over bijzondere krachten en moeten nu iets doen om de rampen te voorkomen. Zij moeten op queeste om het probleem op te lossen.
In het eerste deel van de serie zijn zij zich nog niet bewust van hun bijzondere persoonlijkheid en moeten dan ook behoorlijk wennen aan het feit dat zij van een god afstammen, dat zij kunnen toveren, dat zij beschikken over magische wapens, dat zij een bijzondere klus te klaren hebben. Maar ook vallen er verschillende kwartjes op hun plek …

Bovenstaande klinkt een beetje cynisch. Het komt over als een vaste formule voor de boeken. En dat is natuurlijk ook wel zo. Desondanks vind ik de invalshoek van de boeken bijzonder origineel en iedere keer weer verrassend. Ik heb er verschillende gelezen en iedere keer weer met evenveel plezier.

Riordan weet waar hij het over heeft. Hij weet welke gebruiksvoorwerpen er waren in de tijd van de Griekse/Egyptische/Noorse/… goden. Hij maakt volopt gebruik van Egyptische hiëroglyfen en Noordse runen. En Riordan kent de goden en hun (on)hebbelijkheden. Deze weet hij op een leuke en ook geloofwaardige manier te vertalen naar situaties in onze tijd. Ik realiseer me dat ik geloofwaardig schrijf, maar besef me tegelijkertijd ook dat je als lezer wel open moet staan voor dit soort fantasie en magie. Maar geldt dat niet voor veel fantasyboeken en ook voor Harry Potter?

De series zijn ook nog eens leerzaam, je steekt echt iets op over de goden en mythologie.

IMG_2220

Boeken en films
De Amerikaanse uitgever is Rick Riordan is Hyperion Books, eigendom van de Walt Disney Company. Hyperion Books richt zich vooral op kinderen en young adults. In een volgend blog zet ik de verschillende series voor je op een rijtje.

De eerste twee boeken over Percy Jackson zijn verfilmd. De regisseur van de eerste film, ‘Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief’, Chris Columbus, heeft ook een aantal Harry Potter films geregisseerd.

Hieronder de tot nu toe uitgegeven boeken van Rick Riordan:

Bekijk op bol.com

Share