Onderstaand persbericht was de aanleiding voor een fijne ontmoeting:

Dierentuinbezoeker Gerrit de Weerd schenkt hoofdverzorger Christiaan Luttenberg, één van Nederlands grootste dierentuinverzamelaars, woensdag 3 mei 2017 een zeldzame eierdop van Burgers’ Dierenpark Tilburg.

Christiaan Luttenberg, in het dagelijks leven hoofdverzorger van de Bush en Desert in het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo, is privé een fanatiek verzamelaar van dierentuinmemorabilia en zijn verzameling is één van de grootste van Nederland. In zijn vrije tijd struint Christiaan Luttenberg regelmatig stad en land af op zoek naar nieuwe aanwinsten voor zijn collectie.

Zijn verzameling telt inmiddels ruim 65.000 items, afkomstig van dierenparken verspreid over de hele wereld. De collectie bestaat uit duizenden ansichtkaarten, honderden suikerzakjes, stickers en lucifermerkjes, duizenden entreekaartjes, tienduizenden gidsen en jaarverslagen, tienduizenden folders, honderden oude dia’s van dierentuinen over de hele wereld, originele dierentuinborden, maar ook glazen, bierpullen, vaantjes, stropdassen, herdenkingsmunten, asbakken, tegels, speelgoed, sleutelhangers en pindazakjes. Eén van de pronkstukken van Luttenberg is een originele pet van een kaartjescontroleur die bij de ingang van Carl Hagenbecks Tierpark in Hamburg stond.

Op naar Burgers’ Zoo dus, voor een gesprek met Christiaan Luttenberg. Mijn kinderen gingen mee en ook de beste vriendin van mijn oudste zoon was er bij. Eerst hebben we gezamenlijk een aantal “werelden” bezocht, waaronder Bush, Desert en Ocean. Daarna ging de tweeling “apenkooien” en de twee oudsten gingen de rest van Burgers’ Zoo bekijken.

Christaan Luttenberg heeft me door ons gesprek een heel ander beeld gegeven van het beroep van dierenverzorger in een dierentuin. Hij is zelf ‘per ongeluk’ bij Burgers’ Zoo terecht gekomen omdat hij een betaalde stage moest hebben voor zijn opleiding. Eigenlijk wilde hij in een kinderboerderij gaan werken, maar al vanaf 1993 werkt hij bij de Arnhemse Zoo. Inmiddels als hoofdverzorger van zowel Bush als Desert.

De verschillende werelden in Burgers’ Zoo zijn ecosystemen waar dieren zo natuurlijk mogelijk kunnen leven. En daar ging mijn grootste vooroordeel over dierenverzorgers: in Burgers’ Zoo bouwen verzorgers geen band op met de dieren. Ze verzorgen ze uiteraard wel, maar de dieren moeten zich zo natuurlijk mogelijk blijven gedragen. Géén vaste voedertijden dus, geen namen, geen lievelingsdieren, geen contact op die manier. Een eye-opener voor mij!

Wanneer je het in je hebt, zoals Christiaan, is het een prachtig beroep. Geen dag is hetzelfde, vertelt de uiterst sympathieke man. Iedere dag is weer spannend, je weet nooit wat je aantreft. En iedere dag leer je weer wat bij.

Christiaan heeft over de hele wereld al zo’n 400 dierentuinen bezocht. En heus niet alleen om items aan zijn verzameling toe te voegen. Ook om bepaalde dieren te kunnen zien, om bij andere dierenparken te kijken naar hoe zij de ruimte indelen en de dieren verzorgen. De manier waarop Burgers’ Zoo dat doet is nog steeds uniek: alle dieren kunnen er vrij bewegen. Maar over andere dierentuinen zijn ook interessante verhalen te vertellen, zoals de dierentuin in China die hij bezocht en waar geen enkel informatie, anders dan in het Chinees, te verkrijgen was. Hoe via tussenkomst van een dierenarts die wel Engels sprak, hij uiteindelijk zeer goed opgevangen werd en veel van de dierentuinen heeft kunnen zien.

Christiaan vertelt over hoe bijzonder het is om in Burgers’ Bush ’s morgens vroeg rond te lopen en alle vogels te horen fluiten. Er zitten dan ook echt hele bijzondere en mooie vogels. Hoe langer je rond loopt, of eigenlijk, hoe langer je op een plek stijl blijft staan, hoe meer je ziet! Ik ben van plan om een keer mee te gaan met de vroege-vogel-wandeling die er af en toe georganiseerd wordt.

Verder ben ik onder de indruk van de hoeveelheid informatie die Christiaan Luttenberg in zijn hoofd heeft zitten, over Bush & Desert, maar ook over andere dieren. Ik zou waarschijnlijk uren met hem door Bush en door Desert kunnen lopen en dan nog zou hij nog lang niet uitverteld zijn! Dank je, Christiaan, voor dit fijne gesprek!

 

Share