Ik zal eerlijk zijn: ik drink vrij veel koffie. Het liefst begin ik de dag met 1-2 kopjes zwarte koffie in bed en ook daarna drink ik regelmatig een “bakkie”. Maar aan een totaal van 500.000 koppen per jaar zal ik niet komen. En hoewel andijviestamppot mijn favoriete stamppot is, kom ik ook niet aan 24.000 kilo per jaar…. Maar wie levert deze grote aantallen over 2023 dan wel aan?

Koninklijke Burgers’ Zoo

Bovengenoemde cijfers komen uit het jaaroverzicht van Koninklijke Burgers’ Zoo. Ik vond het zo leuk om de verschillende aantallen te lezen, dat ik ze graag voor Trotse Vaders op deze site zet. Leuk, wanneer je weer aan het werk gaat: wist je dat de zeekoeien in Koninklijke Burgers’ Zoo maar liefst 750 kilo rode bieten per jaar eten? En dat dierverzorgers minstens 1250 uur onder water zijn geweest in 2023? Dat is weer eens een ander onderwerp bij de koffie!

Jaaroverzicht Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo kijkt tevreden terug op het jaar 2023, waarin in totaal 1.035.997 mensen de toegangspoort passeerden. In een onderzoek onder ruim 8.300 mensen waardeerden bezoekers het Arnhemse dierenpark met een gemiddelde score van 8,77. Burgers’ Zoo ondersteunde in 2023 natuurbehoudsprojecten over de hele wereld, waaronder al 34 jaar een natuurgebied in Belize van ruim 400 vierkante kilometer. In de horeca werden meer dan 500.000 koppen koffie geschonken en werd 700 kilo rijst in pokébowls en andere Aziatische gerechten verwerkt.

Olifanten veelvraten, zeekoeien dure kostgangers

Hoewel de twee Aziatische olifanten de grootste hoeveelheid voedsel per jaar eten (onder meer 37.000 kilo hooi en 6.000 kilo verse wilgentakken), blijken de Caribische zeekoeien delicate fijnproevers te zijn. De vier Caribische zeekoeien in de Mangrove – twee volwassen dieren en twee jongen – eten jaarlijks 24.000 kilo andijvie, 1.000 kilo broccoli, 260 kilo Chinese kool, 750 kilo rode bieten en 1.100 kilo witlof, naast enkele andere ingrediënten.

Werken onder water versus zout en peper

In de Ocean duiken dierverzorgers gemiddeld vier keer per week, terwijl ook in de Mangrove gemiddeld één keer per week duikwerkzaamheden moeten worden verricht. In totaal zijn dierverzorgers van Burgers’ Zoo in 2023 zeker 1.250 uur onder water geweest. In het tropisch koraalrifaquarium van 8 miljoen liter water zit in totaal 272.000 kilo zeezout, terwijl de horeca 100 kilo peper heeft gebruikt.

Zonnepanelen, schroeven en technische klussen

Met 2.240 zonnepanelen wekt het zonnepark van Burgers’ Zoo in totaal 700.000 kilowattuur per jaar op, vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 280 vierpersoonshuishoudens. De technische dienst heeft in 2023 in totaal 25.643 schroeven gebruikt en 2.433 technische klussen geklaard in het dierenpark.

Educatieve rondleidingen, dierentuingidsen en ‘experts in de klas’

Burgers’ Zoo kent in 2023 een team van 240 enthousiaste dierentuingidsen: vrijwilligers die een gedegen interne opleiding van het Arnhemse dierenpark hebben afgerond. Daarnaast hebben meer dan 190 mensen zich aangemeld om ook de gidsencursus te mogen volgen. In 2023 zijn in totaal 1.294 educatieve rondleidingen verzorgd, 55 inzetten van ‘experts in de klas’ gerealiseerd en 9.320 uren educatieve informatiestands in het park bemand.

Zakelijke gasten en marketingevenementen

In 2023 mocht het Safari Meeting Centre, het congrescentrum midden in Burgers’ Zoo, 48.000 zakelijke gasten verwelkomen, voor wie in totaal 80 sprekers op het podium hebben gestaan. Met een team van 20 mensen zorgt het serviceteam ervoor dat het hele jaar door alle toiletten en verblijfsruimtes schoon blijven. 56.000 bezoekers bezochten in juli en augustus Zoë & Silos: De Ocean Musical, terwijl de diercollectie tijdelijk is uitgebreid met 19 diersoorten uit de ijstijd voor het evenement IJstijd & Zoo. Via de social media van het Arnhemse dierenpark zijn in 2023 in totaal 19 miljoen mensen bereikt.

Totale inzet medewerkers

Tot slot is al het bovenstaande mogelijk gemaakt door de inzet en toewijding van in totaal 281 medewerkers die in het jaar 2023 gezamenlijk 358.446 uur hebben gewerkt, wat neerkomt op een gemiddelde van 6.893 uur per week.

Goede Voornemens 2024

Ik heb dit jaar niet speciaal Goede Voornemens gemaakt. Maar na het lezen van al deze cijfers neem ik me zeker voor om binnenkort weer eens naar dit mooie dierenpark te gaan en verantwoordelijk te zijn voor 1 of 2 van de koppen koffie uit het jaaroverzicht 2024!

Share