“Vroeger” ben ik een aantal keer in het Omniversum geweest. Het indrukwekkende grote scherm, groter dan het grootste bioscoopscherm wat ik ooit gezien heb, maakt dat je als het ware midden in het beeld zit. Het scherm is koepelvorming, en samen met de goede geluidskwaliteit, maakt het kijken naar een film tot een bijzondere ervaring. Zo ook bij de film ‘China, the Rise of an Empire’, waar ik met mijn gezin naar toe ben geweest.

De grootbeeldfilm ‘China, the Rise of an Empire’ gaat heen en weer tussen het rijk van de eerste grote Keizer, ruim 2.000 jaar geleden, en de huidige tijd. Startpunt vormt de archeologische vondst van het mausoleum van keizer Qin Shi Huang en het bekende Terracottaleger. Deze vondst biedt een unieke tijdcapsule naar het verleden van China. Het laat zien hoe de eerste keizer de basis legde voor de wereldmacht China zoals we die nu kennen.

De film begint met beelden van het huidige China en gaat dan terug naar ruim 200 jaar voor onze jaartelling. Het is een soort documentaire, maar door de projectie op het grote scherm, kijk je ernaar alsof het een film betreft en houdt het de aandacht, ook van de kinderen, volledig vast. Mijn kinderen (10-13 jaar) vonden het enorm boeiend.

Ook mijn man en ik vonden het interessant. En we hebben allemaal bijzonder genoten van de beelden van de opgravingen van de terracotta beelden en vooral van het overzicht van wat er al als Terracottaleger gereconstrueerd is. Het mooie is, dat de archeologische betekenis nu ook uitgelegd werd. Dat men nu kan begrijpen hoe het China, zoals we het nu kennen, ontstaan is en hoe keizer Qin Shi Huang niet alleen de veroverde gebieden verdedigde, maar er ook een eenheid van maakte en een groot begin maakte met de Chinese beschaving van nu.

Hopelijk komt er te zijner tijd ook een Omniversum-film over China, wanneer het mausoleum opgegraven is! En tot die tijd, kunnen we hopelijk blijven genieten van andere films, want een bezoek aan Omniversum Den Haag is een bijzondere ervaring voor jong en oud.

De film ‘China, the Rise of an Empire’ is Nederlands gesproken. De film heeft als adviesleeftijd 6+. Voor meer informatie, klik hier >>>>

 

Share