Zorgverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Het lijkt een onmogelijke missie om je weg te vinden door het woud van regeltjes en polisvoorwaarden. Toch is het de moeite waard om je zorgverzekering kritisch onder de loep te nemen, dit kan een groot verschil maken, zowel financieel als in de vrijheid om je eigen zorgaanbieder te kiezen.
Het eigen risico
Vanuit de overheid wordt elk jaar een verplicht eigen risico vastgesteld, het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar iets vergoed. Gelukkig is er zorg die buiten het eigen risico valt: de huisarts, kraamzorg of zorg vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt het eigen risico ook verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Voordelig als je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Bedenk goed of je in het spijtige geval dat je de zorg wél nodig hebt, je in staat bent dit bedrag te betalen.
Drie soorten zorgverzekeringen
Grofweg kun je spreken van drie typen verzekeringen:
– Restitutiepolissen: vrije keus in zorgaanbieders. Let op, voor bepaalde behandelingen is een maximaal te vergoeden bedrag vastgesteld. Houd er rekening mee dat je soms de rekening eerst moet voorschieten en later pas kunt declareren.
– Naturapolissen: geen volledig vrije keus, maar een ruim aanbod van zorgaanbieders. In de praktijk kan dit betekenen dat je in Apeldoorn woont, maar voor een behandeling naar Deventer moet. Let goed op met welke zorgaanbieders de verzekeraar werkt. Ga je naar de verkeerde zorgaanbieder, dan krijg je de rekening maar voor een deel vergoed.
– Combinatiepolis: een combinatie van de twee bovenstaande polissen. In de polisvoorwaarden kun je teruglezen voor welke zorg je keuzevrijheid hebt en voor welke niet. Je mag voor spoedeisende hulp naar elk ziekenhuis, dit wordt altijd vergoed.
Aanvullende verzekeringen
Naast het basispakket kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen bijvoorbeeld voor: fysiotherapie, tandarts, homeopathie, psychologische zorg of uitgebreidere zorgdekking buiten Nederland. Om te beslissen welke aanvulling je nodig hebt, kun je nagaan welke uitgaven je verwacht het komende jaar. Denk hierbij aan: een beugel, psychologische hulp of een blessure. Bereken de kosten voor als je zelf alles betaalt en zet dat naast kosten voor de premie plus eventuele niet-gedekte zorgkosten.
Zorgverzekering vergelijken
Nadat je bovenstaande informatie allemaal hebt verwerkt en toegepast op jouw situatie kun je op verschillende vergelijkingssites je zorgverzekering vergelijken. Er komt vanzelf een overzicht uitrollen van de verzekeraars met bijbehorende prijzen en zorgaanbieders. Wil je overstappen? Zeg voor 1 januari je oude verzekering op en sluit voor 1 februari een nieuwe verzekering af. Sluit je voor 1 januari een nieuwe verzekering af? Dan zeggen zij vaak je oude verzekering op. Ben je tevreden? Dan hoef je niets te doen, je polis wordt een jaar verlengd. Ga vandaag nog op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor het jaar 2018!