Samuel is zestien jaar oud en de middelste van de drie zonen van Willem Vissers en zijn vrouw Bernique. Hij is geboren met het zeldzame Kleefstra-syndroom en is meervoudig gehandicapt. In Samuel schrijft Willem op openhartige, vaak ontroerende en soms ook geestige wijze over het reilen en zeilen binnen zijn gezin, dat vaak draait om de zorg voor Samuel.

Recensie
Willem Vissers is een auteur en sportverslaggever bij de Volkskrant. Hij heeft al meerdere boeken geschreven, deze keer beschrijft hij het leven van hun zoon Samuel binnen hun gezin.

Samen met zijn vrouw hebben ze 3 zonen, David, Samuel en Josh. Samuel is binnen het gezin in wat wij noemen” een zorgenkindje”. Maar, als je dit boek leest, is het een verademing hoe dit gezin omgaat met Samuel. Geen ” zorgenkindje” in de negatieve zin, maar een liefdevolle aanvulling.

Samuel leeft zijn eigen leventje en het gezin past zich daar zoveel mogelijk bij aan. De toon van het schrijven, die het leven van het gezin weergeeft, is vermengd met humor, liefde en kracht. Daardoor komt iedereen zoveel mogelijk tot hun recht.

Samuel gaat na een aantal jaren naar de dagopvang “de Rozemarijn”. Daar gaat hij graag heen, en de leiding zorgt voor een geweldige omgeving. De opbrengst van dit boek komt dan ook ten goede aan deze dagopvang. Zodat er een dubbele fiets, waaraan een rolstoel vastgeklemd kan worden gekocht , om de cliënten nog meer te laten genieten.

Ik heb het boek in een keer uitgelezen. Ik kon niet stoppen. Het is heerlijk om je in hun sfeer te voelen, om te mogen weten welke blijdschap er heerst over alles wanneer Samuel zich gelukkig voelt. Over de handigheid om een, inmiddels 16 jarige te verschonen als ze niet thuis zijn. Etc.

Over de kracht waarmee zijn vrouw zich vastbijt als het om Samuel gaat. Alle ziekenhuisbezoeken, alle papieren die steeds weer die ingevuld moeten worden etc. Zelf zegt hij daarover” dat zou ik zo nooit kunnen” Als ze met de David en Joshua eens een dagje weggaan, mist iedereen hem.

Kortom, Samuel is een verrijking in hun gezin, maar evengoed voor diegene die dit boek lezen of gelezen hebben. Hartverwarmend.

Een serieuze aanrader voor iedereen, maar zeker voor diegene die deze wereld niet kennen. Ik ben er reuze blij om het gelezen te hebben.

Samuel – Willem Vissers
Kroniek van een ongewoon gezin
Paperback, 160 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

Share