Op vakantie gaan met de kinderen is vaak een hele onderneming. Dit is zeker zo wanneer het een autovakantie betreft en er een lange afstand afgelegd moet worden. Jonge kinderen vervelen zich doorgaans snel. Urenlang stilzitten op de achterbank kan een grote uitdaging zijn. Wat kun je doen om de reis voor alle inzittenden zo aangenaam mogelijk te maken? Hoe zit het met de regelgeving omtrent het vervoeren van kinderen in de auto? En welk type autoverzekering is raadzaam om af te sluiten?

Versla verveling op de achterbank
Als kinderen zich vervelen, dan willen zij nog weleens je aandacht proberen te trekken. Dit is niet handig wanneer jij degene bent die achter het stuur zit. Het is dus van belang dat je ervoor zorgt dat de kinderen zich kunnen vermaken. Dit kun je op verschillende manieren bereiken.

Bedenk samen met je kind, voordat je op vakantie gaat, welke dingen hij of zij wil meenemen voor onderweg. Dit kan uiteenlopen van knuffels tot vakantie-doe-boeken. Ook kun je op voorhand een tablet vullen met muziek, filmpjes, apps om spelletjes te kunnen spelen en/of leerzame applicaties. Door regelmatig te stoppen onderweg neemt de kans op verveling af. Tijdens een tussenstop kun je samen met je kinderen iets doen. Drink een drankje, eet een koekje of neem een voetbal mee om tijdens de pauzes actief bezig te kunnen zijn.

Spelletjes die je samen met je kind kunt doen
Als je deelneemt aan een spelletje, dan zullen de kinderen niet op een vervelende manier jouw aandacht te hoeven vragen. Denk hierbij eens aan de klassieke spelletjes als ik ga op reis en neem mee en ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Ook kunnen jullie grappige woorden proberen te maken van de letters op kentekenplaten van medeweggebruikers en auto’s van een bepaalde kleur of een bepaald merk tellen. Probeer vooral veel af te wisselen om het probleem dat verveling heet te voorkomen.

Waar moet je aan denken als je met kinderen in de auto op reis gaat?
Ook al zijn binnen Europa de meeste regels voor kinderen in de auto hetzelfde, toch kunnen er kleine verschillen zijn. Het is aan te raden om je voor je vertrek goed te informeren over de regels in de landen die je zult doorkruisen. In de meeste landen geldt dat kinderen die korter zijn dan 1,50 meter en lichter zijn dan 36 kilo in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd moeten worden.

In Nederland ligt deze grens op 1,35 meter. Wanneer je kind 1,40 meter is en niet in een kinderzitje zit, dan voldoe je in Nederland wel aan de regels, maar in Duitsland bijvoorbeeld niet.

Een aanvullende inzittendenverzekering bij je autoverzekering
Wanneer je een auto op je naam hebt staan, ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA-autoverzekering te hebben. Als je ook een inzittendenverzekering afsluit, dan zijn jijzelf en de andere inzittenden verzekerd bij letsel en schade bij een ongeval. Deze aanvullende verzekering kun je al afsluiten voor enkele euro’s per maand. Vooral wanneer jij als bestuurder zelf de veroorzaker bent van een ongeluk, dan kun je financieel zeer gebaat zijn bij een inzittendenverzekering. De schuldvraag speelt namelijk geen rol bij het uitkeren.

Share