Is een autoverzekering verplicht?

Hoe zit het eigenlijk? Ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten of mag je dat helemaal zelf weten? Wij zochten het voor je uit.

Misverstand

Wanneer mensen aan een autoverzekering denken, denken ze aan een verzekering die schade dekt bij een ongeval. Aan vergoeding van de schade aan hun eigen auto en aan de schade van de auto van de tegenpartij. Wanneer dat het enige zou zijn, zou de schade te overzien zijn en zou je nog kunnen nadenken over of je die schade zou kunnen betalen uit eigen middelen. En dan zou het dus je eigen beslissing zijn of je wel of geen autoverzekering zou moeten nemen. Het is echter een misverstand dat dat de enige reden is om een autoverzekering af te sluiten!

Erger

Natuurlijk: de kosten voor materiële schade voor jezelf en anderen kunnen opvangen, is een goede reden om voor een vast bedrag per maand te kiezen voor een verzekering. Waar veel mensen echter niet bij stil staan, is dat de schade die bij een ongeluk veroorzaakt kan worden, erger kan zijn dat “blikschade “. Denk bijvoorbeeld eens aan lichamelijk letsel, blijvende invaliditeit of erger….

Motorrijtuig

Wanneer je eigenaar bent van een auto of een ander motorrijtuig, of langdurig gebruik maakt van een voertuig, moet je om een WA-verzekering af sluiten. De letters WA staan voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en het is in 1963 in de wet vastgelegd dat dit verplicht is. En dat is niet onlogisch: stel je voor dat jij volgens de wet de veroorzaker bent van de schade, dan moet je in staat zijn om de tegenpartij te kunnen compenseren. En wanneer dit om echt grote bedragen gaat, zoals bij lichamelijk letsel kan zijn, moet er een garantie zijn dat de tegenpartij ook daadwerkelijk een vergoeding kan krijgen.

Verplicht en meer

Een WA verzekering is dus verplicht. Waar je wel zelf voor kunt kiezen, is of je meer wilt. Wil je alleen een basisverzekering, dan is een WA verzekering voldoende. Wil je echter ook verzekerd zijn voor andere kosten en schade, zoals aan je eigen auto, dan kun je kiezen voor uitbreiden met een beperkte cascoverzekering of een allriskverzekering. Laat je hierover goed informeren. Een keuze hiervoor hangt onder andere af van je eigen bugdet en van de leeftijd van je auto.

Schade

Wanneer er sprake is van schade, is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen, liefst op een veilige plek dichtbij de plaats waar de schade is ontstaan. Wanneer dit in goed overleg kan, met de tegenpartij, is het helemaal prettig. Wanneer dat niet zo is, of er is sprake van een gevaarlijke situatie en/of letsel, schroom dan niet om de hulpdiensten in te schakelen. Bij levensbedreigende spoed is het zaak om 112 te bellen en zo duidelijk mogelijk aan te geven waar je bent en wat de situatie is.

Conclusie

Een WA-verzekering is verplicht. In veel gevallen is het raadzaam om ook te kijken naar een aanvulling op deze basisverzekering. Maak voor jezelf een overzicht van wat je belangrijk vindt om te verzekeren en kijk goed wat wel en niet gedekt wordt door de verschillende autoverzekeringen. En vooral: rijd voorzichtig!

Hoe oud zijn Craig en zijn vrienden? [winactie]
Win kaartjes voor Monster Jam 2022 in Nederland [winactie]
Share