Is het nou echt handig om iedere schade te claimen bij je autoverzekeraar? En kun je altijd het beste kiezen voor een uitgebreide autoverzekering? Het zijn vast niet de dagelijkse onderwerpen bij jullie aan de eettafel. Maar als het erop aankomt, weet jij dan hoe het precies zit? Samen met Independer heb ik een overzicht gemaakt van de 5 grootste misverstanden.

Misverstand 1: Het aantal schadevrije jaren is het aantal jaren dat ik geen schade heb gereden
Heb je negen jaar geen schade gereden? Dan heb je niet ook negen schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren is afhankelijk van hoeveel jaren je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat jullie auto op naam van je partner? Dan bouw jij geen schadevrije jaren op.

Misverstand 2: Elke schade die ik heb, claim ik bij mijn autoverzekeraar
Als je schade claimt aan je verzekeraar, dan worden je schadevrije jaren minder. Ook stijgt je premie. Daarom is het slim om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Denk aan een krasje op de deur. Want bij een kleine schade is de premieverhoging uiteindelijk vaak hoger dan de kosten om de schade te repareren. De verzekering is meer voor grotere schades die je zelf niet kunt betalen.

Misverstand 3: Een volledig cascoverzekering is altijd de beste optie voor je auto
De volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. De verzekering vergoedt de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je daarvan zelf de veroorzaker bent. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan anderen.

Maar, check wel of deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto past. Of ben je een gevalletje oververzekerd? Stel: je hebt een allriskverzekering en je auto is gestolen of total loss. Dan krijg je meestal niet meer dan de dagwaarde vergoed. Dat is het bedrag wat je auto op dat moment waard is. Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder.

Goed om te weten: het is niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken om te weten welke autoverzekering bij je past. Ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een ruimere verzekering.

Misverstand 4: Als ik een tweede auto aanschaf, begin ik weer op nul schadevrije jaren
Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Niet elke autoverzekeraar heeft deze optie. Vraag ernaar bij jouw verzekeraar.

Misverstand 5: Het is handig als ik de auto van mijn kind verzeker
Misschien is je kind nu nog klein, maar voor je het weet heeft hij of zij een rijbewijs op zak. Misschien koopt je zoon of dochter een eigen auto. Een autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan ‘meeliften’ op jouw schadevrije jaren? Dat mag niet. De auto moet op naam staan van degene die er het meest in rijdt. Dat is uiteindelijk ook goedkoper voor je zoon of dochter: dan kan hij of zij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Share