De reis van Syntax BosselmanWaarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt?

Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken.

En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. 

Recensie
De reis van Syntax Bosselman is een historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij. Ik heb al meer boeken (voor)gelezen van Arend van Dam omdat hij op een prima manier in staat is om geschiedenis toegankelijk te maken. Door verhalen te vertellen die zich in een bepaalde periode afspelen, gaat geschiedenis ‘leven’, spreekt het (kinderen) aan en blijft het beter hangen.

De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam, uitgegeven door Holkema en Warendorf

Met De reis van Syntax Bosselman heeft Arend van Dam zich wat mij betreft overtroffen. Niet alleen de verhalen geven een indringend beeld van een heel groot stuk geschiedenis, ook van Nederland, maar het verslag van zijn zoektocht naar dit stuk verleden, getriggerd door een foto, is evenzeer de moeite waard.

De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam, uitgegeven door Holkema en Warendorf

Het boek is volgens Arend van Dam op verschillende manieren te lezen. Ik zou echter aanraden om het in zijn geheel te lezen: de verhalen voor te lezen aan je kind(eren) en zelf ook de stukken er tussendoor te lezen.

De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam, uitgegeven door Holkema en Warendorf

Dan ontstaat een persoonlijk beeld van de zoektocht naar de informatie die in het boek staat, en kun je je kind(eren) een goed beeld geven van de slavenhandel, met als rode draad de ’tentoonstelling’ van mensen uit Suriname op de Wereldtentoonstelling in Nederland in 1883.

Bekijk op bol.comDe reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam
Hardcover, 304 pagina’s, uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

Share