Martin Scorsese, Orson Welles, Stanley Kubrick,Joel & Ethan Coen… Van vele grote filmregisseurs is bekend dat ze maniakaal filmklassiekers bestudeerden om te zien hoe ze precies in elkaar zitten. En eigenlijk kunnen wij – gewone stervelingen – dat even goed.

Maar hoe begin je eraan? Hoe vind je je weg in het oerwoud van de filmgeschiedenis? Wat kun je precies van een filmklassieker leren? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord.

 “Vroeger” heb ik als vrijwilliger gewerkt bij Chassé Cinema en was ik op de hoogte van alle must-see films. Met name de films die het grote publiek niet bereikten, maar wel zeer de moeite waard waren. Inmiddels is mijn bioscooptijd met name gevuld met kinderfilms, een zeer welkome verandering van mijn leven maar daardoor zijn een heleboel films me wellicht ontgaan. Ik ben benieuwd naar welke films er in 365 films die je gezien moet hebben staan, die ik gemist heb!

Inhoud
Dit boek biedt niet alleen een kompas, het is meteen ook een stappenplan én een dagboek voor een magistrale reis door de filmgeschiedenis. Niet alleen heb je binnen het jaar alle grote klassiekers besproken, je hebt ook duidelijk zicht op wat de films precies gemeen hebben en wat een goede film precies zo goed maakt. Of je nu een toekomstig filmmaker bent op zoek naar een eigen stijl, of een doorgewinterde filmliefhebber die de klassiekers wil herontdekken, dit is jouw ‘film journal waiting to be wrecked’.

Mening
De besproken films in dit boek, zijn films die iedere (wanna-be) filmkenner zou opnoemen wanneer er gevraagd wordt naar welke films je echt zou moeten zien. Het is een bijzondere combinatie van overbekende films en onbekende pareltjes.

Gelukkig zie ik er ook films in die ik de afgelopen jaren zelf gezien heb, zoals “Up“, kennelijk heb ik niet alles gemist!

Er zijn een boel films die ik ken, leuk om ze aan te kruisen in het overzicht. En al bladerend zie ik een aantal films waar ik zeker achteraan wil gaan. Iedere dag een film kijken, gaat mij te ver, maar inspirerend is het wel. En zeker leuk om in te bladeren en als naslagwerk te gebruiken.

365 films die je gezien moet hebben – Geert Verbanck
Paperback, 376 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share