Vanaf dat ik de omschrijving van GraviTrax las, bij de bekendmaking van de nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2018, intrigeerde dit nieuwe speelgoed van Ravensburger me. Inmiddels hebben we de tijd gehad om de GraviTrax® Starterset uit te proberen.

Algemene informatie
De GraviTrax® kogelbaan bouw je met behulp van bouwstenen, vloerplaten, tracks (rails) en allerlei speciale onderdelen. Door alles te combineren, maak je echt de meest spectaculaire banen! Het advies is om eerst aan de slag te gaan met één van de voorbeelden in de duidelijke handleiding. Op deze manier ervaar je goed hoe alles werkt en hoe je de kogels laat rollen.

Ben je toe aan meer uitdaging? Laat je creativiteit de vrije loop en maak helemaal naar eigen ontwerp je unieke kogelbaan. Is de kogelbaan klaar? Gewoon lekker kijken hoe de kogels hun weg vinden is al leuk! Maar… de praktijk leert dat de baan altijd wel weer aan een kleine vervanging of uitbreiding toe is. En verder bouwen geldt in dit geval voor nog meer ontdekken.

Ervaring
Mijn 12-jarige tweeling was net zo benieuwd naar de GraviTrax kogelbaan als ik zelf. We hebben wel een houten knikkerbaan in huis, maar die zijn ze echt ontgroeid. Door het mooie ontwerp van de GraviTrax is dit een knikkerbaan / kogelbaan die ook aantrekkelijk is voor grotere kinderen en volwassenen.

De tweeling begon met het bouwen van een baan met behulp van een van de voorbeelden. Op die manier leerden ze de diverse onderdelen een beetje kennen en konden ze ook zien hoe het ‘werkt’.

Al snel daarna gingen ze zelf banen proberen te bouwen. Ze zijn erg lang geconcentreerd bezig geweest samen, waarbij de uitdaging vooral was om de ideeën die ze hadden, te realiseren.

De starterset is erg uitgebreid, je kunt er echt enorm veel verschillende dingen mee maken en mijn dochter is daar regelmatig mee bezig. Vooral de ‘challenges’, zoals zij dat noemt, vind ze spannend. Banen maken waarbij meerdere kogels tegelijk gaan bewegen en dan kijken welke het eerst aankomt!

Speelgoed waar je met plezier mee speelt, is altijd leerzaam. Maar deze GraviTrax knikkerbaan maakt het mogelijk om iets over valversnelling, zwaartekracht, wrijving etc te leren zonder dat je daar de theorie over moet kennen / begrijpen. Spelenderwijs leerden mijn kinderen steeds beter in te schatten hoe een kogel zou bewegen. Waar deze meer vaart nodig had of juist afgeremd moest worden en hoe dat gerealiseerd kon worden.

Ik vind dit echt supermooi speelgoed en geef het graag de maximale score van 5 sterren. Aanrader!

Deze GraviTrax Starterset bestel je hier >>>>

 

 

Share