Alcoholisme wordt als een ziekte voor de gehele familie beschouwd. Als iemand binnen het gezin te kampen heeft met deze ziekte, zal het hele gezin al snel ‘besmet’ raken. Vooral voor kinderen kan het grillige karakter van hun ouder heel lastig zijn. Zij beseffen vaak niet goed wat voor een impact alcohol op de mens kan hebben. Hierdoor zien professionals vaak dat kinderen naar een kant-en-klare oplossing op zoek gaan. Die is er niet.

Als partner van iemand met een alcoholverslaving kan jij dan ook voor een ontzettend moeilijke taak staan. Je moet niet alleen de sterke man in huis voor je partner zijn, maar ook voor je kinderen. Hierdoor lijkt het of je alle ballen in de lucht moet houden én dat kan zijn tol eisen. Het is daarom belangrijk om over enkele handvatten te beschikken, zodat je beter weet hoe je met de alcoholverslaving of drankzucht van je partner om kan gaan. Hierover lees je meer in dit artikel.

Zet de kinderen altijd op de eerste plek
Het is ontzettend lastig om de man van iemand met een alcoholverslaving te zijn. Vaak heerst onbegrip, woede en veel verdriet. Je wil haar zo graag begrijpen, maar dat lukt gewoon niet. Bedenk echter ook dat het voor de kinderen net zo lastig is. Zij zien hun ouder veranderen, het karakter grilliger worden en weten nooit waar ze aan toe zijn. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan. Een situatie waarin veilig opgroeien lastig is.

Aan jou, als vader, de taak om de omgeving zo prettig mogelijk te houden. Dat is een zware taak, maar wel hard nodig. Probeer daarom zoveel mogelijk met je kinderen te praten. Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd hoeveel je ze kunt vertellen en hoe je dit brengt. Praat eventueel eerst met de huisarts, zodat je een plan van aanpak hebt. Ook kan het soms fijn zijn als je je kinderen de mogelijkheid biedt om met een professional te praten. Hier laten ze vaak meer los dan ze bij jou zouden doen.

Overleg met je partner
Hoe staat jouw partner in haar ziekte? Heeft ze door dat ze ziek is en wil ze hulp graag aanvaren? Goed! Dan hebben jullie al een hele grote stap gemaakt en kan er samen met specialisten naar een oplossing gezocht worden.

In de meeste gevallen heerst er echter nog veel ontkenning. In de ontkenningsfase is het lastig om tot de persoon in kwestie door te dringen. Ze heeft al snel het gevoel dat het wel meevalt of probeert het misschien wel voor jou te verbergen. In dat geval is het goed om het probleem bespreekbaar te maken. Helaas zijn er vaak geen zachte oplossingen voor een grote zieke zoals alcoholisme. Soms moet je beslissingen nemen die beter zijn voor jou en de kinderen, maar haar veel pijn zullen doen. Bedenk echter ook dat de kans groot is dat dit op de lange termijn ook beter wordt voor haar.

Denk aan jezelf
Het is niet niks om met een verslaafde partner in huis te wonen. Zeker niet in combinatie met kinderen. Er rust veel op jouw schouders als man. Denk daarom ook goed aan jezelf. Vraag voldoende hulp uit je omgeving, bezoek de huisarts en bespreek de situatie en zet jezelf en de kinderen altijd op de eerste plaats. Zo kan jij de vader zijn die je kinderen verdienen en kan je uiteindelijk ook je partner beter helpen.

Share