Vader meer contact met zoon na echtscheiding

Ondanks dat het aantal huwelijken in ons land lijkt te dalen, blijft het aantal scheidingen elk jaar stijgen. Voor 40+ relaties, zijn deze scheidingen vaak op initiatief van de vrouw. Wat betekent dit voor het ouderschap van vaders?

Verminderd contact met kinderen
scheiding-trotse-vaders-contactEerder dit jaar liet het onderzoek van de Universiteit Antwerpen zien dat Belgische scheidingen nog altijd funest zijn voor het contact van vaders met hun kinderen. Zo’n 8% van de ondervraagde kinderen zegt geen enkel contact meer te hebben met hun vader na de scheiding. Maar, het goede nieuws is dat in vergelijking met het verleden, vaders wel steeds vaker betrokken blijven bij de opvoeding.

Gescheiden vaders spenderen aanzienlijk meer tijd met hun kinderen dan vorige generaties, zo blijkt uit onderzoek van de Nuffield Foundation. Het contact is met name beter wanneer de kinderen een eigen kamer hebben in het vaderlijk huis, waardoor ze geregeld over de vloer kunnen komen. Interessant detail is dat vaders vaker contact met hun zoon houden dan met hun dochter.

Meer scheidingen door versoepelde procedure
Gemiddeld mondt 1 op de 3 huwelijken uit in een scheiding, wat goed is voor 33.000 tot 35.000 scheidingen per jaar. Een stuk meer dan 10 jaar geleden, en substantieel meer dan 50 jaar geleden. Dat er tegenwoordig meer scheidingen plaatsvinden dan vroeger is een resultaat van verschillende veranderingen. Zo is de sociale druk om een goed huwelijk te behouden kleiner geworden, en word je als gescheiden man (en vooral als gescheiden vrouw) niet meer als onvolwaardig persoon beschouwd door de maatschappij. Hiermee hangt samen dat vrouwen onafhankelijker zijn geworden. Aan de andere kant is de echtscheidingsprocedure aanzienlijk versoepeld in de laatste decennia, waardoor de drempel om inderdaad tot een scheiding over te gaan veel lager is geworden.

scheiding-trotse-vaders-tabel

Echtparen hebben tegenwoordig de mogelijkheid om online te scheiden, een trend die in deze technologische maatschappij niet anders kan dan aan populariteit winnen. Mits de echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek is en dus de beide echtgenoten met de scheiding instemmen, is een online scheiding snel, eenvoudig én goedkoop. Via een online aanvraagformulier wordt je scheiding door een advocatenkantoor in behandeling genomen, en na de toezending van alle benodigde stukken kan de scheiding officieel aangevraagd worden.

Vaderschap na de scheiding
Na een scheiding hoeft het voor vaders natuurlijk niet zo te zijn dat het contact met de kinderen vermindert, zeker niet als je inbreng in de opvoeding tijdens het huwelijk ook al groot was. Juist doordat mannen meer betrokken zijn bij de kinderen, kiezen ex-partners na een scheiding steeds vaker voor het co-ouderschap. Een goede omgangsregeling waarbij je je kinderen nog vaak kan zien is een ook goede optie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen van gescheiden ouders gelukkiger door het leven gaan als het contact met beide ouders in stand gehouden wordt.

Redactie (708 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Google met nieuw logo geeft overzicht van 17 jaar innovaties
Fisher-Price Dansende BeatBo is genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2015
Share