Heeft u een baby? Dan heeft u een grote milieuvervuiler in huis. Totdat uw kind zindelijk is, produceert uw teerbeminde volgens een TNO-rapport een anderhalve ton wegende berg van pakweg 7.000 volgepoepte wegwerpluiers. Alleen al in Nederland  wordt zo per jaar 135 miljoen kilo aan luierafval geproduceerd: een file van bijna 100 kilometer aan volle vuilniswagens!

De luierberg
En dat is nog niet alles. De wegwerpluiers vormen een ernstige bedreiging voor het milieu. Ten eerste kost de productie ervan een hoop energie.  En omdat ze veel kunststoffen bevatten kan de natuur ze niet of nauwelijks afbreken: een luier heeft zo’n 200 tot 500 jaar nodig om compleet te verteren.  Het storten van luierafval is dan ook geen oplossing voor de lange termijn.

alternatieven
Met de alternatieven -verbranden, composteren of recyclen- is het al niet beter gesteld. Natte luiers branden maar moeizaam, en voor zover dit wel gebeurt is de milieubelasting door CO2 en de giftige dioxine-uitstoot aanzienlijk. Composteren heeft weinig zin omdat het absorptiemateriaal in de luiers niet afbreekt. Tenslotte is ook het recyclingexperiment door het afvalverwerkingsbedrijf Knowaste vorig jaar op een debacle uitgelopen.

katoen
Het enige serieuze alternatief voor wegwerpluiers was tot nu toe de wasbare en herbruikbare katoenen luier. Toch kleven er ook aan het gebruik van katoen de nodige nadelen. Katoenen luiers absorberen lang niet zo goed als wegwerpluier. Maar het belangrijkste argument tegen het gebruik van katoen is dat er in de katoenteelt op grote schaal gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat ook zeer schadelijk is voor het milieu.

Share