Eerder deze week sloegen de vier Grote Steden al alarm over veelwijverij, nu komt daar ook nog eens de spierballentaal uit Den Haag bij : de Tweede Kamer wil een einde maken aan de uitkering van kinderbijslag voor kinderen uit polygame huwelijken.

Veelwijverij
Wat is er aan de hand? In Nederland zijn huwelijken tussen een man en meerdere vrouwen verboden. Maar het komt wel eens voor dat gemeenten polygame huwelijken die in het buitenland zijn erkend, toch inschrijven. En daardoor kan het volgens VVD-kamerlid Stef Blok gebeuren dat bij veelwijverij onrechtmatig kinderbijslag wordt uitgekeerd.

Ja, dat zou zo maar kunnen. Van onze belastingcenten, ook dat nog. En als dat zo is, dan moet daar natuurlijk een einde aan worden gemaakt. Regels zijn regels.

Waarom dan?
Toch zitten deze berichtjes me niet lekker. Want als het met die polygamie zo erg gesteld is, waarom zien wij daar dan nooit iets van? Ik bedoel: ik ken helemaal niet één buitenlander die meerdere vrouwen heeft, niet op mijn werk, niet van de club, niet in mijn buurt, en ook niet van horen zeggen. Iemand anders misschien?

Ook op straat en op de markt zie je trouwens altijd maar één vrouw achter haar man lopen, en nooit drie of vier. Wel veel kinderen, maar nooit vier vrouwen.

En dat kan ook niet, van een normaal salaris of een kleine uitkering. Een vrouw en twee of vier kinderen, dat gaat nog net, maar vier vrouwen en tien kinderen niet, al heb je nog zoveel kinderbijslag.

Klus
Het hele verhaal blijkt dan ook een storm in een glas water, en volgens VVD’er Blok wordt het dan ook nog “een hele klus” om de betreffende gevallen van veelwijverij op te sporen. Geen wonder: in heel Amsterdam zijn bijvoorbeeld maar 173 dubbele huwelijken bekend, en maar twee gevallen van iemand met drie vrouwen!

Dus, E.M. Heeren, als die pakweg 175 gevallen zijn opgespoord en afgehandeld, zullen we ons dan weer bezig houden met serieuze migrantenproblemen?

Share